Građani digli glas protiv odlagališta šljake i otpada

Fena
Građani digli glas protiv odlagališta šljake i otpada
/ FOTO: Wikipedia
U naselju Divkovići uz samo šljačište svaka treća osoba oboljela od malignih bolesti.

Građani naselja Bukinje, Šićki Brod i općine Lukavac pokrenuli su javnu kampanju "Ne odlagalištima šljake i pepela" upozoravajući na štetne posljedice koje takva odlagališta uzrokuju već više decenija.

Iz Građanske inicijative Tuzlanskog kantona ističu da su porast broja oboljelih od malignih bolesti, sve kraća životna dob stanovnika s ovog područja kao i svakodnevna prekomjerna zagađenja zraka dovoljan razlog da se o tom problemu počne ozbiljno razgovarati te stanovništvo zaštiti.

"Poseban problem za životnu okolinu i stanovništvo predstavlja to što današnja odlagališta šljake funkcioniraju bez valjanih dozvola kao što je građevinska i upotrebna koje bi regulirale barem minimum zaštitnih mehanizama koje danas ne postoje", istakli su u saopćenju.

Podsjećaju da je u naselju Divkovići koje se staro više od 300 godina i koje se nalazi uz samo šljačište svaka treća osoba oboljela od malignih bolesti, a nemali broj je umro prije 60-te godine.

Kako ne bi dozvolili da se ponovno dogodi da neko zemljište bude poligon za odlaganje  šljake Federalnom ministarstvu okoliša i turizma podnijeta je peticija kojom se zahtijeva da se odustane od lokacije Šićki Brod za deponiju šljake i pepela. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije