Građani BiH u borbi s poplavama: Djecu traktorom prevoze do škole

Radiosarajevo.ba
Građani BiH u borbi s poplavama: Djecu traktorom prevoze do škole
Građani sjevera Bosne i Hercegovine prethodnih dana bore se s brojnim poplavama, a posebno je kritično na području općine Bosanska Gradiška, gdje djeca traktorom putuju zbog poplava.

"Ljudi su ovdje nemoćni i odsječeni. Stanje je katastrofalno, a dodatni strah nam stvara sjećanje na poplave iz 2014. godine. Dvadesetak domaćinstava je znatno oštećeno i ugroženo. Prinuđeni smo da djecu iz Gašnice u školu u Vrbašku prevozimo traktorom", kazao je Aleksandar Bjelovuk, mještanin sela Gašnica, za Nezavisne novine.

Kako je rekao, ugroženo je sve, počevši od kuća, zemljišta, njiva do usjeva.

"Mještani se sami organizuju i pomažu jedni drugima, a kao pomoć smo dobili nekoliko flaša vode i nekoliko vreća pijeska. Prema Gradišci ne možemo ni preći", tvrdi Bjelovuk.

Dragana Stević, sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta, rekla je Srni da svakodnevno stanovništvu Gašnice dovoze vodu za piće i hranu, kao i ostale potrepštine.

"Djeca koja dolaze iz poplavljenih područja ne moraju doći u školu i niko ne smije kazniti dijete koje je iz poplavljenog područja što nije došlo na nastavu", rekla je Rajna Soldat, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola područja općine Bosanska Gradiška.

Zoran Adžić, načelnik općine Bosanska Gradiška, rekao je da vanredno stanje u ovo općini nije proglašeno jer za to, kako tvrdi, nema potrebe.

"Vanredno stanje se proglašava kada dođe do pucanja nasipa i kada se vidi da će voda izliti ili ima ugroženih ljudskih života. Situacija na području Gradiške je u potpunosti pod kontrolom i nema potrebe da se širi panika", istakao je Adžić.

On je dodao da se dešava da pojedine općine uveče proglase vanredno stanje, a ujutro ga prekinu, te da ne vidi svrhu toga.

Domaćinstvo Milana Lajića iz Vrbaške je peti dan pod vodom. On kaže da nivo vode u kući iznosi oko 30 centimetara i da je 2014. godine bio u sličnoj situaciji.

I dok je u Srpcu i Bosanskoj Gradišci na snazi vanredna odbrana od poplava, na nizvodnom dijelu rijeke Save od Bosanskog Broda, Bosanskog Šamca i Bijeljine na snazi je redovna odbrana od poplava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije