Građani BiH u 2011. ispušili milijardu KM

Radiosarajevo.ba
Građani BiH u 2011. ispušili milijardu KM

Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) je u 2011. izdala 473.785.290 akciznih markica, što znači da je prodato približno toliko pakli cigareta, koje, u prosjeku, po kutiji koštaju oko 2,50 KM.

Prostom računicom zaključi se da su cigarete koje su prošle godine prodate legalnim putevima vrijedne oko 1,18 milijardi maraka, a ako tom iznosu dodamo i crno tržište, zaključuje se da je na dim otišlo više od 1,2 milijarde KM.

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, u izjavi za Nezavisne kaže da se tokom ove godine od akciza na cigarete očekuje prihod od oko 850 miliona KM. Iz dostupnih podataka zaključuje se da se smanjuje potrošnja cigareta u BiH, ali to ne znači i manje novca, jer su one sve skuplje.

Koordinatori iz Federacije BiH i RS dijele mišljenje kako u BiH postoje veoma kvalitetni zakoni koji se odnose na zabranu pušenja, ali izostaje njihovo poštivanje:

„Cigareta je lako dostupna i djeci, koja su potencijalni korisnici. Ako pošaljete dijete od deset godina, ono će na većini kioska uspjeti da kupi cigarete."

Borce za smanjenje broja pušača raduje podatak da će se u BiH i u narednom periodu povećavati visina akciza na duvanske prerađevine, kako bi 2014. dostigle cifru od 2,60 KM po pakli cigareta, podsjetile su Nezavisne.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije