Građani BiH među najstarijim na svijetu

Radiosarajevo.ba
Građani BiH među najstarijim na svijetu

Na izreku prema kojoj “na mladima svijet ostaje” Bosna i Hercegovina ne može mnogo da se osloni, s obzirom na to da spada u grupu svjetskih država čije je stanovništvo najstarije, pišu Nezavisne novine.

Do ovog pesimističnog podatka dolazi se, navodi banjalučki dnevnik, pogledom na Mapu starosti stanovništva koju je izradio Business Insider, a u čijoj karti je vidljivo da je prosječna starost bosanskohercegovačke populacije 40,8 godina.

Ukoliko to može da bude utjeha, naše pojedine “komšije” bi trebalo još više da se zabrinu jer je, primjera radi, u Srbiji stanovništvo “staro” 41,9, a u Hrvatskoj 42,1 godinu.

Međutim, za optimizam nema prostora jer populacija u brojnim svjetskim državama, ukupno gledano, još nije ni punoljetna.

Demografi podsjećaju da je demografska slika u BiH već dugo izuzetno nepovoljna i naglašavaju da nadležni moraju da poduzmu niz mjera kako bi se stanje poboljšalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije