Gradačac jutros topliji od Mostara: Za vikend i 36 stepeni, ali i kiša i grmljavina

0
Radiosarajevo.ba
Gradačac jutros topliji od Mostara: Za vikend i 36 stepeni, ali i kiša i grmljavina
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevska špica petkom

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 11; Grude 12; Ivan-sedlo i Sokolac 13; Srebrenica 14; Bugojno i Sarajevo 16; Drvar, Jajce, Livno i Zvornik 17; Sanski Most i Tuzla 18; Banja Luka, Bihać, Doboj i Zenica 19; Mostar, Prijedor i Trebinje 20; Bijeljina i Gradačac 21°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 946Pa, za 4hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Bioprognoza: Jutarnji sati će biti ugodniji, a sa odmicanjem dana i dodatnim porastom temperatura, opšta slika djelimično će se pogoršati. Nedostatak svježine, vrućina i sparno vrijeme uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika, izraženije tokom poslijepodneva. Ugođaj bi mogli pokvariti i rijetki poslijepodnevni pljuskovi. Poželjno je umanjiti boravak na otvorenom u toplijem dijelu dana, slojevito se odjenuti i posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U drugoj polovini dana su mogući lokalni pljuskovi na području Hercegovine, u istočnim, centralnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 27 i 33°C. U Sarajevu sunčano prije podne. Umjeren porast oblačnosti u drugom dijelu dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 30°C.

U subotu u Bosni i Hercegovini sunčano prije podne. Jači razvoj oblačnosti u poslijepodnevnim i večernjim satima će usloviti pljuskove i grmljavinu. Padavine su najizglednije u istočnim, sjeveroistočnim i sjevernim područjima Bosne, rijeđe u centralnim. Lokalno je moguć pljusak poslije podne na istoku i sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33°C, na jugu zemlje do 36°C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 18°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije