Grad u BiH zbog suše proglasilo stanje prirodne nepogode

2
Radiosarajevo.ba
Grad u BiH zbog suše proglasilo stanje prirodne nepogode
Foto: Bhmeteo.ba / Ilustracija

Orašje je proglasio stanje prirodne nepogode od suše na području grada koje je uzrokovano dugotrajnim sušnim periodom bez dovoljnih količina padavina za normalan rast, razvoj i dozrijevanje poljoprivrednih kultura.

To je imalo za posljedicu umanjen prinos i kvalitetu ratarskih, voćarskih, povrtlarskih kultura i proizvoda u rasadnicima i pčelarstvu s bitnim odstupanjem od trogodišnjeg prosjeka, navodi Grad Orašje.

"Sušom je zahvaćen veći dio poljoprivrednih površina, a gradonačelnik je zadužio nadležne Gradske službe za upravu, da u skladu sa svojim ovlastima preduzmu potrebne mjere za procjenjivanje i utvrđivanje šteta na poljoprivrednim kulturama i pčelarstvu odnosno aktivirao je rad Gradskog povjerenstva za procjenu šteta", navodi se u saopćenju.

Nova višemilionska investicija najbogatijeg biznismena na istoku BiH

Nova višemilionska investicija najbogatijeg biznismena na istoku BiH

Kad Gradsko povjerenstvo prikupi i obradi podatke, Grad će ih dostaviti Vladi Posavskog Kantona od koje će, kao i od Vlade Federacije BiH, tražiti novac za uklanjanje posljedica od suše.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije