Demant / Grad Mostar: Građani se ne truju kontinuirano godinama

29. 05. 2019. u 12:16:00 Fena

Shares: 2

Iz Grada Mostara u srijedu su odbacili optužbe koje su na račun Grada, gradonačelnika i JP Vodovod, na konferenciji za novinare iznijeli predstavnici nevladine udruge Futura o projektu rada postrojenja za tretman otpadnih voda - pročistača, nazvavši ih zlonamjernim, neutemeljenim i politički motiviranim.

Iz Neretve izvadili 30 hiljada plastičnih boca

"Naime, istina je kako se projekt izgradnje pročistača radio po principu 'ključ u ruke', što znači da Grad Mostar nije izravno uključen u transfer finansijskih sredstava, čime u potpunosti odbacujemo i opovrgavamo bile kakve malverzacije koje su smišljeno pasirane u javnost", kaže se u saopćenju Grda Mostara.

Dodaje se kako je projekt izgradnje i finansiranja pročistača vođen pod nadzorom Svjetske banke (WB) i da je još u probnoj fazi, odnosno radi s jednom trećinom kapaciteta te da je pod odgovornošću izvođača radova grčke kompanije Aktor.

To vrlo jasno i konkretno znači, kažu iz Grada Mostara, da nije uopće predan investitoru - Gradu Mostaru na upravljanje.

"Optužba da se građani Mostara kontinuirano i godinama truju je neistina i u funkciji određene politike, a što najbolje znaju oni koji ove neistine plasiraju i s kojima uznemiruju javnost i građane Mostara, kao i njihovi naručitelji i nalogodavci", navodi se u saopćenju.

Građani i ovog proljeća u strahu od deponije Smiljevići: Njen vijek još 6-7 godina

U srcu grada ekološka bomba: Deponija nema dozvolu, građani neodgovorni

Naglašava se kako to najbolje potvrđuje neosporna činjenica da je spomenuto postrojenje počelo s probnim radom tek u šestom mjesecu 2018. godine i da se mulj počeo proizvoditi u zadnjih četiri mjeseca te da sadrži sve one materije koje u većoj ili manjoj koncentraciji sadrži mulj i u drugim postrojenjima u BiH.

U sarajevsku deponiju uložili milione, a dobili zagađenu vodu

Ističu kako u prilog te činjenice govori i Izvještaj hemijske analize parametara dehidriranog mulja sa Postrojenja otpadnih voda u Mostaru  broj: 02-24-1-1-160-6/19, a kojeg je izradio Federalni zavoda za agropedologiju iz Sarajeva na zahtjev JP Vodovod Mostar.

U tom Izvještaju stoji da upotreba mulja u poljoprivredne svrhe nije moguća te da se predmetni mulj ne može koristiti kao kondicioner na poljoprivrednom zemljištu ali da se može/treba odlagati na uređenoj gradskoj deponiji.

Istina je da postoji problem u odlaganju mulja zašto što se mogućnost deponiranja na deponiji osporava od strane same Deponije te je u tom pravcu zakazan sastanak 10. juna s predstavnicima federalnog Ministarstva okoliša i turizma, a koji su inače zaduženi za izdavanje okolišne dozvole i za postrojenje pročistača i za regionalnu deponiju, kaže se u saopćenju.

Također, u okolišnoj dozvoli koju je izdalo spomenuto ministarstvo iz 2018. godine stoji eksplicite da će se dehidrirani mulj s postrojenja pročistača odlagati na navedenoj deponiji.

Dodaje se kako su tvrdnje iznesene na jučerašnjoj konferenciji da se ovdje radi inkrinimiranim radnjama, kako za trošenje novca za izgradnju pročistača, broja uposlenika, menadžmenta, te da uposlenici na postrojenju nestručni, zlonamjerne, neutemeljene i politički motivirane.

USA Today: Bosanske rijeke začepljene smećem, rješenja ni na vidiku

"Napominjemo kako je trošenje novca za projekt izgradnje pročistača rađeno pod nadzorom Svjetske banke koja je odobravala i kontrolirala svaku isplatu. Na postrojenju ne radi 50 djelatnika kako su javnost obmanuli iz Future, već se radi o duplo manjem broju uposlenih, točnije 22 i svi su oni stručno osposobljeni za posao koji rade", zaključuje se u saopćenju Grada Mostara.

KOMENTARI (1)