Grad Bihać zatvara vodu migrantskom centru "Vučjak"

Radiosarajevo.ba
Grad Bihać zatvara vodu migrantskom centru "Vučjak"
Foto: RTV USK / Migrantski centar Vučjak

Migrantskom centru Vučjak bit će uskraćena voda, a obustava pomoći odnosi se i na odvoz smeća. Dnevni obroci će se i dalje distribuirati, potvrdili su iz Crvenog križa.

U Vučjaku trenutno boravi oko 600 migranata, iako ih je samo prije nekoliko dana ovdje bilo oko dvije hiljade. Niko sa sigurnošću ne zna gdje su otišli. Za privremeni migrantski centar Vučjak Grad Bihać do sada je izdvojio više od 100.000 maraka. U Bihaću se trenutno nalazi više od šest hiljada migranata, a svaki dan na to područje stigne novih 150 osoba.

Podsjećamo da je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić u Sarajevu poručio da od ponedjeljka, 21. oktobra ova lokalna zajednica neće pružati bilo kakvu pomoć migrantima i izbjeglicama.

Gradonačelnik Fazlić: Pustit ćemo da u Bihaću eskalira migrantska kriza

Tvrdi da je Bihać prepušten sam sebi po ovom pitanju. Jedino im je pomogao Crveni križ, istakao je Fazlić.

Negirao je navod ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića o broju migranata i izbjeglica. Smatra da je mnogo veći od onog koji ističe Mektić.

Uslovi boravka u Vučjaku su nehumani od trenutka formiranja prihvatnog centra. Mjesto gdje se nalazi ovaj kamp je neprihvatljiv za Evropsku uniju zbog blizine s njenom granicom.

Ako Grad Bihać uskrati postojeću podršku ovom kampu, nesumnjivo da će uslovi biti lošiji u odnosu na postojeće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije