Grabar-Kitarović: BiH, Srbija i Hrvatska moraju ojačati vojnu saradnju

Fena
Grabar-Kitarović: BiH, Srbija i Hrvatska moraju ojačati vojnu saradnju
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila je u utorak iz Mostara kako je iznimno bitno da Hrvatska, BiH i Srbija osnaže svoju sigurnosnu suradnju, ali i transparentniju vojnu saradnju koja je danas, kako je kazala, gotovo nepostojeća.

"Iznimno je bitno da tri zemlje kako bilateralno tako i trilateralno osnaže suradnju u području sigurnosti između svojih obavještajnih agencija i policije, s obzirom na mnoge probleme kriminalne prirode, ali i svakodnevnog pojačanog pritiska ilegalnih migracija", izjavila je hrvatska predsjednica novinarima nakon trilateralnog sastanka s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem te predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Naglasila je kako bi i transparentnija vojna saradnja pridonijela daljnjoj uspostavi povjerenja i saradnje između tri zemlje jer je, prema njenim riječima, vojna suradnja Hrvatske, BiH i Srbije danas gotovo nepostojeća, osim zajedničkog sudjelovanja u nekim međunarodnim vojnim vježbama.

"Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina nemaju neke posebne vidove vojne suradnje. Na hrvatskom vojnom učilištu školuju se časnici iz BiH i Srbije i mi ćemo s tim programom nastaviti, ali smatram da je upravo područje sigurnosti, kao jedno od područja gdje se javljaju nove sigurnosne ugroze koje su jednake za sve naše zemlje, područje u kojem bismo trebali osnažiti saradnju između relevantnih institucija", zaključila je hrvatska predsjednica Grabar- Kitarović.

Pored ovog Grabar-Kitarović je kazala kako je u Mostaru ohrabrila članove Predsjedništva bIH da što prije postignu dogovor i pokažu da su političke snage u BiH sposobne doći do rješenja koja su iznimno bitna za ovu državu, posebno kada je riječ o Izbornom zakonu.

"Mislim da je u konačnici najgora moguća opcija da međunarodna zajednica nameće BiH rješenja"m istaknula je Grabar- Kitarović, dodavši kako je najbolji put BiH, put prema EU.

Prema njenim riječima, Hrvatska je, kao potpisnica Washingtonskog sporazuma i jamac provedbe Daytonskog sporazuma, obvezna pozorno pratiti procese u BiH.

"Držimo da promjene Izbornog zakona, u skladu sa ustavnim odlukama Ustavnog suda BiH i s odlukama međunarodnih tijela kao što je presuda Sejdić-Finci, jesu nužne kako bi se osigurala ona daytonska načela bez ikakvog miješanja u unutarnje stvari ", istaknula je Grabar – Kitarović ponovivši kako Republika Hrvatska doista zastupa ta temeljna daytonska načela, a ne pojedina rješenja te da je na čelnicima BiH preuzeti odgovornost za osiguranje njezine bolje budućnosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije