Gotovina počasni građanin Bihaća?

Radiosarajevo.ba
Gotovina počasni građanin Bihaća?

Ante Gotovina, hrvatski general oslobođen optužbi za ratne zločine, mogao bi postati počasni građanin Bihaća. Predložio je to Općinski odbor HDZ-a Bihać, a inicijativu podržavaju i sva udruženja Domovinskog rata u ovom gradu.

Glavni je argument ove inicijative da je Gotovina svojim akcijama sa Hrvatskom vojskom spasio Bihać od sudbine Srebrenice.

Kako je saopšteno iz HDZ-a BiH, povodom Dana općine Bihać, koji se obilježava 26. februara 2013., dostavljena je inicijativa općinskim vlastima za proglašenje Gotovine počasnim građaninom.

U obrazloženju uz inicijativu navodi se kako je general Gotovina, uz zasluge za oslobađanje i vraćanje u ustavno-pravni poredak okupiranih prostora Republike Hrvatske, kao zapovjednik združenih snaga HVO i HV dao nemjerljiv doprinos deblokadi nekadašnjeg bihaćke enklave.

„Zahvaljujući akciji Oluja Bihać je kao zaštićena zona UN-a 1995. izbjegao sudbinu drugih zaštićenih zona kao što je Srebrenica i nakon 1.201 dana potpune blokade i izolacije od srpskih vojnih snaga deblokiran“, navodi se u saopštenju HDZ-a.

Ističe se i da je general Armije BiH Atif Dudaković, koji je komandovao odbranom u bihaćkoj regiji, ustvrdio da se bez Oluje Bihać ne bi mogao osloboditi te da su Gotovina i Markač bili osloboditelji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije