Gordana Tadić sa entitetskim tužiocima: Završen proces revizije posmrtnih ostataka

Radiosarajevo.ba
Gordana Tadić sa entitetskim tužiocima: Završen proces revizije posmrtnih ostataka
Foto: Tužilaštvo BiH / Sa današnjeg sastanka

U Tužilaštvu BiH održan je radni sastanak na kojem je sudjelovala glavna tužiteljica Gordana Tadić sa svojim saradnicima, kao i predstavnici tužilaštava entiteta FBiH i RS i Brčko Distrikta BiH zajedno sa dužnosnicima Instituta za nestale osobe BiH i ICMP BiH.

Na sastanku je razgovarano o završenom procesu revizije posmrtnih ostataka u kosturnicama i mrtvačnicama diljem BiH, kao i daljim aktivnostima na zbrinjavanju pronađenih i identificiranih posmrtnih ostataka.

U narednom periodu glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, će tužilaštvima u BiH proslijediti pismo za realizaciju uputa ICMP-a, kojim će biti definirano dalje postupanje sa posmrtnim ostacima, kako bi identificirani posmrtni ostaci bili spojeni i dostojanstveno ukopani, te se na taj način smanjio broj pronađenih posmrtnih ostataka koji se nalaze na čuvanju na više lokacija u BiH.

Svaki proces koji dovodi do identifikacije posmrtnih ostataka, značajan je pomak, s obzirom na postojanje posmrtnih ostataka koji su pronađeni a još nisu identificirani.

Pronalazak i identificiranje posmrtnih ostataka, izuzetno je važan proces za obitelji žrtava i nestalih osoba, a također i za tužilaštva, jer su identificirani posmrtni ostaci značajna dokazna građa u predmetima ratnih zločina.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije