Goražde dobija status grada: Hoće li se graditi brza cesta, hidrocentrala...

Fena
Goražde dobija status grada: Hoće li se graditi brza cesta, hidrocentrala...
U Goraždu je održan sastanak Vlade FBiH i Vlade BPK-a.

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), predvođena premijerom Fadilom Novalićem i ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem, razgovarala je danas s premijerom Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde Emirom Okovićem i članovima Vlade BPK Goražde o temama od značaja za ovaj kanton, kao i provedbi Reformske agende.  

Premijer Oković iskazao je zahvalnost premijeru Novaliću i Vladi Federacije, na čiju inicijativu je na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojen zakon kojim je Goražde dobilo status Grada

Kako je direktorica Službe za odnose s javnošću BPK-a Goražde Anka Ćurovac kazala u izjavi za Fenu, jedno od pitanja bila je i raspodjela javnih prihoda te da je istaknuto da ovaj kanton zavrjeđuje posebnu pažnju, jer se, i pored razvijene privrede, nalazi na granici finansijske održivosti. 

U tom smislu usaglašeno je, napominje Ćurovac, da ovaj kanton i dalje treba grant te da je to na nivou sredstava od 5 miliona KM. 

Posebno je istaknuto pitanje izgradnje brze ceste Goražde-Sarajevo, uz zahvalnost Vladi FBiH uz čiju je pomoć ovaj projekat uvršten u Strategiju transporta i 100 prioritetnih projekata Vlade FBiH. 

Premijer BPK Goražde Oković informirao je delegaciju Vlade FBiH da zajedno s Kantonom Sarajevo već rade na izradi dijela glavnog projekta te da su se, u određenom smislu, i dogovorili o narednim zajedničke aktivnostima, za što imaju punu podršku Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH.

Također, kaže Ćurovac, bilo je riječi i o ažuriranju projekata Direkcije za ceste FBiH koji se odnose na ovaj kanton, kako bi se što prije započelo s njihovom realizacijom.

Premijer Novalić potvrdio je da će se u ovoj godini pokrenuti aktivnosti na izgradnji "brze" ceste te naglasio važnost pitanja izgradnje hidrocentrale u Ustikolini za BPK Goražde.

Kazao je da je pitanje koje je ih je zanimalo - pitanje hidrocentrale u Ustikolini. Budući da je kanton na granici održivosti i da stalno treba grantove, premijer FBiH rekao je da nisu sigurni da će se u budućnosti raspoloženje zadržati na ovom nivou.

Dodao je da bi koncesione naknade od hidrocentrale trebale biti dovoljne da se nadomire nedostajuća sredstva u budžetu kantona.  

Nezaobilazna tema sastanka bila je i privreda, s akcentom na namjensku industriju, a federalni ministar Nermin Džindić, napomenula je Ćurovac, istakao je razvojni potencijal ove grane industrije.

On je ujedno najavio da bi u ovoj godini u namjenskoj industriji na području BPK Goražde trebala biti pokrenuta dva nova razvojna projekta, kao i da su u fazi odobravanja i određeni projekti privatnih preduzeća s područja ovog kantona na koje su saglasnost dali Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH.

U okviru posjete BPK Goražde, premijer Novalić i predstavnici Vlade FBiH susreli su se i s predstavnicima koalicionih partnera koji učestvuju u vlasti BPK-a Goražde te obišli pogone firme "Emka Bosnia" i "Prevent".

Tokom dana Novalić i Džindić susreli su se i s predstavnicima privrednika s područja BPK Goražde. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije