Goran Salihović novi glavni tužilac Tužilaštva BiH

Radiosarajevo.ba
Goran Salihović novi glavni tužilac Tužilaštva BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je na današnjoj vanrednoj sjednici izabralo Gorana Salihovića za glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Pri izboru Salihovića na poziciju glavnog tužioca vodilo se računa o ispunjavanju osnovnih uslova za imenovanje, koji nalažu da osoba mora imati najmanje osam godina iskustva u radu kao sudija, tužilac ili advokat nakon položenog pravosudnog ispita, te dokazane organizacijske sposobnosti bitne za rad tužilaštva, navedeno je u saopštenju Vijeća.

Goran Salihović je rođen 28. juna 1959. godine u Tuzli. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1986. godine, a potom radio kao operativni analitičar u SUP-u Lukavac, sudija za prekršaje u Općinskom sudu za prekršaje Lukavac i kao predsjednik, u Višem sudu za prekršaje Tuzla. Bio je i predsjednik Općinskog suda za prekršaje Tuzla od 1994. godine, te obnašao funkciju predsjednika Općinskog suda u Sarajevu.  

Salihović će na dužnost stupiti 1. februara 2013. godine.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije