Godišnjica zločina nad Bošnjacima Čajniča: Porodice 26 godina čekaju pravdu

AA
Godišnjica zločina nad Bošnjacima Čajniča: Porodice 26 godina čekaju pravdu
FOTO: AA / Godišnjica stradanja
U Čajniču je obilježena godišnjica stradanja civila bošnjačke nacionalnosti u ovom gradu i njegovoj okolini.

Na godišnjicu ubistva 42 osobe, pored oronule i mecima oštećene zgrade Lovačkog doma na Mostini položeno je cvijeće i proučena dova, javlja Anadolu Agency (AA).

U zločinima na području Čajniča Ferid Kovačević izgubio je sestru, zeta i njihovo dvije djece, starosti godinu i po i četiri godine, zatim amidžu, amidžića i ostalu rodbinu. Ferid kaže da već 26 godina čeka pravdu, ali ona nikako da dođe.

„Prvo nas Bošnjaka, preživjelih, da tražimo i istražujemo ovaj zločin. Drugo, sudovi ne daju, da nam ukažu priliku da ispričamo naša osjećanja. Kako koji dan i godina odmiču sve se bojim da nije sve više i više počelo da se stavlja u zaborav", rekao nam je Kovačević, član Udruženja stradalih porodica 1992. - 1995.

Ismir Fazlagić imao je 14 godina kad je ubijen njegov otac, za čijim posmrtnim ostacima i danas traga.

"Odveden je sa ostalim ljudima, samo što je prilikom njegovog odvođenja bila moja najmlađa sestra koja je imala devet godina. Odvodili su ih u krizni štab u Vatrogasno društvo, a odatle na Mostinu", navodi Ismir.

Uz goraždanskog muftiju Remziju ef. Pitića, jasin na Mostini su proučili i imami sa prostora Muftijstva goraždanskog, a porodice i komšije žrtava položile su cvijeće.

„Mi, živi, nikada ne bismo smjeli dopustiti da u zaborav padne šehidska krv prolivena zarad onog što mi danas imamo. Haram je zaboraviti da su šehidi ovoj zemlji, pa tako i nama, dali sve što su imali, svoju mladost i svoj život. Muhamed a.s nas upozorava pa kaže: „Nemojte osramotiti vaše umrle sa ružnim djelima, jer se ona predočavaju vašoj rodbini od stanovnika u kaburu", poručio je Refik ef. Grabus, glavni imam MIZ Čajniče.

Za zločine počinjene na Mostini do danas su osuđeni samo Milun Kornjača i Milorad Živković, dok su ostali izvršioci još uvijek na slobodi. Među njima i Milunov brat, Dušan Kornjača, predsjednik tzv. Kriznog štaba i gospodar života i smrti u ovom gradu devedesetih. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije