Godišnjica stradanja u Grabovici

Radiosarajevo.ba
Godišnjica stradanja u Grabovici

Udruga hrvatskih stradalnika Grabovica '93 Mostar obilježit će danas 16. godišnjicu stradanja hrvatskih civilnih žrtava rata iz Grabovice, koje su ubili pripadnici jedinica Armije BiH, stacionirani u selu.

U 16 sati na mjesnom groblju u Grabovici bit će služena sveta misa za ubijene civile, koju će predvoditi biskup Ratko Perić. U 17 sati bit će položeni vijenci na Spomen-obilježje civilnim žrtvama Grabovice.

U noći između 8. i 9. septembra 1993. godine ubijena su 34 civila. Dva su pobjegla u obližnju šumu, gdje su prenoćila. od kojih je najmlađa Mladenka Zadro imala tri i po godine, a najstarija osoba preko 80 godina. Do danas, ekshumirano je i identificirano 15 tijela, a za njih 19 se još traga. Tijelo najmlađe žrtve još uvijek nije pronađeno.

Za zločin u selu Grabovica bio je optužen i ratni komandant Armije RBiH Sefer Halilović, 10. septembra 2001., budući da je bio vršio dužnost načelnika Glavnog stožera Armije BiH.

Nekoliko sedmica poslije, Halilović se predao Haškom sudu, koji ga je oslobodio komandne odgovornosti za slučaj Grabovice.

U oktobru prošle godine Vrhovni sud Federacije potvrdio je zatvorske kazne od 13 godina za Nihada Vlahovljaka, Seada Karagića i Harisa Rajkića, bivše pripadnike Armije BiH, koji su u Kantonalnom sudu u Mostaru proglašeni krivim za ubojstvo tri člana hrvatske obitelji Zadro u mjestu Grabovica, sjeverno od Mostara, 1993. godine.

Ranije je za ratne zločine počinjene nad Hrvatima u selu Grabovica, Kantonalni sud Sarajevo na deset godina zatvora osudio Enesa Šakraka, također bivšeg pripadnika Armije BiH, za ubojstvo dvoje hrvatskih civila.

Godine 2006., optužen je i Zulfikar Ališpaga, zapovjednik zbornog područja Igman-Konjic, koji je bio zapovjednikom akcije u Grabovici.

VIDEO "Grabovica - zločin u noći" pogledajte u trećoj epizodi serijala 'Otisci', rađenog u produkciji XY Films-a iz Sarajeva.

Komšić odao počast ubijenim civilima u Grabovici

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije