Godišnjica smrti Selme A. i Edite M.: Nesreća koja je potresla bh. javnost

E. H.
Godišnjica smrti Selme A. i Edite M.: Nesreća koja je potresla bh. javnost
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Prije tačno godinu dana, 10. oktobra 2016. godine, cjelokupnu bosanskohercegovačku javnost potresla je vijest o smrti dvije studentice Edite Malkoč i Selme Agić, koje su stradale nakon tragične saobraćajne nesreće u Sarajevu.

Nekoliko mjeseci tragična smrt dvije studentice, a zatim bijeg u Srbiju i hapšenje Sanjina Sefića, mladića koji je, prema svemu sudeći, odgovoran za ovu nesreću, bili su glavna tema javnosti. Ipak, posljednjih nekoliko mjeseci ovaj slučaj polako se zaboravlja.

Cijeli slučaj odigrao se kišne noći, u ponedjeljak 10. oktobra 2016. godine, nakon što je Sefić, dok su prelazile ulicu na pješačkom prijelazu, udario dvije djevojke. Nakon toga se velikom brzinom udaljio s mjesta nesreće, a uskoro su sve policijske agencije iz BiH i regije tragale za njim. Sefić je pobjegao u Srbiju, gdje je dva dana kasnije uhapšen dok se skrivao u Novom Sadu.

"Od tog 10. oktobra dobili smo mnoge priče, polemike i obećanja koja su još u trenutku izricanja bila toliko isprazna. Dobili smo ponovljeno suđenje, smjenu komesara MUP-a KS-a Vahida Ćosića ili nazovimo ga žrtveno janje, kako bi se javnosti pružio privid nekog rada i djelovanja nadležnih. Dobili smo ciklično prebacivanje odgovornosti i nadmetanje ko će jaču lopticu baciti od onih koji predstavljaju sistem", kazala je za Radiosarajevo.ba Lamija Spahić, članica neformalne skupine studenata psihologije, koji su sedmicama nakon smrti svojih kolegica pokušavali na razne načine potaći javnost da traži pravdu.

Tih dana u Sarajevu su organizirani masovni protesti na kojima su ogorčeni građani tražili pravdu za studentice koje su ubijene dok su hodale pješačkim prijelazom. Zahvaljujući tome pokrenuti su pojedini procesi u kojima je zatražena odgovornost ljudi koji su dužni brinuti o sigurnosti građana, a i ubrzano je i izručenje Sefića u BiH.

Nakon toga je krenulo maratonsko suđenje, koje će nakon nekoliko mjeseci, naredbom Kantonalnog suda u Sarajevu, biti obnovljeno, odnosno vraćeno na početak. Upravo takvim vidom građanskog bunta - protestima, godinu dana nakon smrti Edite Malkoč i Selme Agić, građani će se prisjetiti ovog nemilog događaja i odati počast žrtvama tragedije.

"Danas organiziramo proteste u Sarajevu, na kojem će se ponovo okupiti studenti, dekani, prodekani s UNSA, a doći će i po jedan autobus iz Bosanske Krupe i Bugojna. Učestvovat će i načelnici Općina Centar i Novo Sarajevo Nedžad Ajnadžić i Nedžad Koldžo. Jednostavno, želimo ponovo uputiti javnost u sve detalje naše tragedije, jer se ona izgleda malo uspavala, a sve u cilju da se ne zaboravi ono što se desilo i da se nikome ne ponovi", rekao nam je Amir Agić, otac tragično preminule Selme Agić.

On je dodao i kako je za njega i porodice stradalih djevojaka, kada je riječ o suđenju Sanjinu Sefiću, nevjerovatno da im se ovakve stvari dešavaju i da se suočavaju s ponovljenim suđenjem zbog tehničkih detalja.

"Nikako ne mogu shvatiti da Sefićev advokat brani Sanjina tako što napada sve koji se nalaze u tom slučaju. Prema njegovom sudu svi su krivi, pa čak i naša djeca što su prelazila ulicu, samo on nije kriv. A na suđenju smo doživjeli sve, od smijeha optuženih, do toga da se Sefićeva sestra želi tući s nama. Ali eto, moramo se izboriti s tim, zbog svjetlije budućnosti svih nas", kazao je Agić.

Organizatori protesta ponovili su još jednom da će danas u 12 sati, s mjesta nesreće, početi protestna šetnja tako što će biti položeno cvijeće i odata počast stradalim djevojkama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije