Godišnjica Daytonskog sporazuma: 18 godina kasnije

Radiosarajevo.ba
Godišnjica Daytonskog sporazuma: 18 godina kasnije

Danas se navršava 18 godina otkako je Daytonskim sporazumom, koji su 1995. parafirali Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, okončan rat u BiH.

Danas mnogi smatraju da je to što je zaustavio rat i jedina dobra stvar koja je proistekla iz tog dokumenta. Daytonski sporazum je danas prevaziđen i treba ga prilagoditi savremenim demokratskim standardima i euroatlantskim integracijama BiH, mišljenje je koje prevladava.

U međuvremenu sva trojica potpisnika mirovnog sporazuma su umrla. Umro je i bivši međunarodni izaslanik za Balkan i tvorac Daytonskog sporazuma Richard Holbrook. Izgubljen je i original dokumenta, a političari u BiH i dalje raspravljaju o njegovoj reviziji.

Daytonski sporazum treba mijenjati, a posebna šansa za to je u približavanju BiH Evropskoj uniji, izjavio član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, dok je Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio da ako hoće preživjeti, BiH se mora vratiti poštivanju Ustava i Daytonskog sporazuma, podsjeća Tanjug.

RS ovaj datum obilježava kao republički praznik jer je on za vlasti u RS-u jedini prihvatljiv temelj funkcionisanja Bosne i Hercegovine.

Bivši međunarodni izaslanik za Balkan Richard Holbrook, koji se smatra glavnim arhitektom sporazuma, rekao je u oktobru 2005. U Sarajevu da je Daytonski sporazum zaustavio rat u BiH, ali da u njemu postoje i neke greške, nastale, uglavnom, zbog njegovog nesprovođenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije