Godine izrabljivanja ostavile trag: 'Ne pomaže ni povećanje plata, radnika više nema'

9
Radiosarajevo.ba
Godine izrabljivanja ostavile trag: 'Ne pomaže ni povećanje plata, radnika više nema'
Foto: DW / Ilustracija/Radnik

Godine izrabljivanja, neplaćanja doprinosa i potplaćenosti došle su na naplatu. Poslodavci sada spas vide u uvozu radnika, međutim, pitanje je koliko će im to pomoći.

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini iznosila je u prvom tromjesečju ove godine 13,5 posto, pokazali su rezultati ankete o radnoj snazi (ARZ). U razdoblju od januara do marta radnu snagu BiH činila su 1,393 miliona osoba, od čega je 1,205 miliona (86,6 posto) zaposlenih i 187 hiljada (13,4 posto) nezaposlenih osoba, piše Večernji.

U usporedbi s prethodnim tromjesečjem, broj zaposlenih osoba se smanjio za 1,3 posto, dok se broj nezaposlenih osoba povećao za 5,9 posto.

Samo glume da su 'najgori': Sjajni Zoster rasplesao Sarajevo, pogledajte kako je bilo na koncertu

Samo glume da su 'najgori': Sjajni Zoster rasplesao Sarajevo, pogledajte kako je bilo na koncertu

Broj osoba izvan radne snage u Bosni i Hercegovini u prvom tromjesečju iznosio je 1,483 miliona i povećao se za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazuju podaci iz istraživanja Agencije za statistiku BiH. 

Poslodavci u BiH u posljednje vrijeme muku muče s pronalaskom radnika. Više im ni povećanje plata ne pomaže, radnika, jednostavno, više nema. Godine izrabljivanja, neplaćanja doprinosa i potplaćenosti došle su na naplatu.

Poslodavci sada spas vide u uvozu radne snage, međutim, pitanje je koliko će uspjeti nadoknaditi nedostatak radne snage. Samo u RS-u je u prvih pet mjeseci ove godine dozvolu za rad dobilo 929 stranaca, među kojima, osim državljana Srbije i Nepala, ima i radnika iz Indije, Turske, Kine, Bangladeša, Ruske Federacije.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS-a, najviše stranaca je u pet mjeseci ove godine zaposleno u sektoru građevinarstva, uslužnih djelatnosti, umjetnosti, zabave i rekreacije, prerađivačkoj djelatnosti, pružanju smještaja, pripremi i posluživanju hrane – hotelijerstvu i ugostiteljstvu, vađenju ruda i kamena, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada itd.

Zbog nedostatka radne snage zvornička građevinska firma "Jokić invest" traži radnike i u Aziji, tako da od 2019. godine uvozi radnike iz Bangladeša te ih, kako kažu, do sada imaju 60.

"Veliki broj domaćih radnika koji su izučili zanat otišao je u inostranstvo, tako da na našem tržištu gotovo da nema radnika, a posebno je teško naći majstora u građevinskom sektoru", kazala je Marijana Milović, izvršna direktorica ovog kompanije

Kako je objasnila, radnici iz Bangladeša su vrijedni i poslušni, ali potrebno je vrijeme da se uklope i da samostalno rade.

"Zadovoljni smo njihovim radom jer je prisutan trend povećanja ovih radnika u našoj kompaniji", rekla je Milović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije