Genjac: Glavni odbor SDA osuđuje napade iz Srbije i RS-a na Bakira Izetbegovića

E. H.
Genjac: Glavni odbor SDA osuđuje napade iz Srbije i RS-a na Bakira Izetbegovića
Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) danas je u Sarajevu održao sjednicu povodom brojnih i burnih dešavanja prethodnih dana na političkoj sceni u BiH i regiji.

Nakon sjednice javnosti se obratio Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, koji je istaknuo sve zaključke koje je GO SDA donio na današnjoj sjednici.

"Vlast na svim nivoima u BiH treba da se, umjesto opstrukcija i političkih manipulacija, okrenu konstruktivnom djelovanju i svojim obavezama u interesu građana. Bilo koja stranka, pa i SBB može izaći iz parlamentarne većine, ali to podrazumijeva prethodno ostavljanje svih funkcija koje su dobili, pa se tek onda može govoriti od eventualnim zamjenama. Političke stranke koje godinu dana prije izbora zagovaraju izlazak iz vlasti, da bi sebi u predizbornoj kampanji priskrbile poziciju opozicije, po nama su neozbiljne, jer one trebaju do kraja izdržati u provedbi svojih programa", istaknuo je Genjac.

On je pojasnio da će se predstavnici SDA maksimalno posvetiti osiguranju funkcioniranja cjelokupnog sistema u BiH i daljem napretku u euroatlanskim integracijama.

Kao posebna tačka dnevnog reda istaknuti su napadi na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, nakon intervjua koji je on dao za Deutsce Welle, a koji je izazvao buru komentara u prethodnim danima.

"Odbacujemo i osuđujemo orkestriranu hajku i napad na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koju provode pojedini političari i mediji iz Srbije i RS-a. Opredijeljeni smo za mir u regiji i dobrosusjedske odnose, ali to mora isključivo počivati na principima međusobnog uvažavanja i poštivanja", kazao je Genjac.

On je podsjetio još jednom srbijanske političare, zbog nekih od zaključaka koje je tamošnja vlast donijela, da je Srbija pozvana da potpiše Dejtonski mirovni sporazum, ali kao takva nema pravo da se uključuje i miješa u unutrašnja pitanja BiH.

Genjac je nadalje istaknuo zaključke kojim su članovi GO SDA podržali izmjene Izbornog zakona BiH koje su nedavno u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici SDA, zatim borbu za nezavisnost i nepristrasnost bh. pravosuđa i nosilaca njegovih funkcija, borbu protiv izgradnje Pelješkog mosta na teritoriji Hrvatske.

Kao još jedan od posebnih zaključaka, Genjac je istaknuo i podršku provedbi nedavne presude Osnovnog suda u Srebrenici, u vezi sa slučajem djece i roditelja iz Konjević Polja. On je istaknuo da je posebno važno da djeca iz ove općine ostvare pravo učenja Bosanskog jezika u školama i sva prava koja su im zagarantirana Ustavom BiH i drugim zakonima. Dodao je i kako će SDA snažno insistirati na provedbi ove presude.

Za kraj konferencije za medije, Genjac je podsjetio kako je ovo samo jedan dio zaključaka sa današnje sjednice GO SDA, jer je ona još uvijek u toku i članovi GO SDA raspravljaju o još nekim temama koje su važne za funkcioniranje vlasti u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije