Glasanjem o Siriji prekršen Ustav BiH

Radiosarajevo.ba
Glasanjem o Siriji prekršen Ustav BiH

Predstavnici političkih partija iz RS-a osudili su potez iz Kabineta ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije u vezi s glasanjem BiH u Generalnoj skupštini UN-a i davanjem podrške rezoluciji o Siriji bez usaglašenog stava Predsjedništva BiH. Oni smatraju da je ovim potezom prekršen Ustav BiH, te da su zaobiđeni predstavnici RS u BiH, pišu Nezavisne.

Naime, predstavnik BiH je tokom glasanja u Generalnoj skupštini UN podržao rezoluciju o Siriji, koju je predložila Saudijska Arabija i kojom se izražava otvorena podrška oružanoj pobuni protiv vladavine Bashara al Assada, sirijskog predsjednika. Predstavnik BiH je to uradio po instrukciji iz Kabineta Zlatka Lagumdžije, ministra inostranih poslova BiH, na osnovu sugestije Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Rezolucijom, koja je usvojena sa 133 glasa "za", 12 "protiv" i 31 uzdržanim, vlasti Sirije se osuđuju zbog upotrebe teškog naoružanja.

U SDS-u su danas upozorili na protivustavno djelovanje Predsjedništva BiH i MIP-a BiH i zatražili hitnu reakciju predstavnika RS u Sarajevu.

"Pošto je predstavnik BiH u UN glasao za rezoluciju, iako nije postojala saglasnost srpskog člana Predsjedništva, radi se o protivustavnoj uzurpaciji nadležnosti od strane MIP-a, uz saglasnost dva člana Predsjedništva iz FBiH", saopšteno je iz SDS-a.

U saopštenju se ističe da je ovako uvedena praksa smišljeno rušenje Ustava BiH i zaobilaženje predstavnika RS u Predsjedništvu BiH i MIP-u BiH. SDS očekuje od Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva BiH iz RS, da zatraži hitnu sjednicu na kojoj bi se Predsjedništvo BiH izjasnilo o nastaloj situaciji i sankcionisalo odgovorne.

Radmanović je rekao da bi, ako je Lagumdžija dao nelegalnu instrukciju predstavniku BiH da u Generalnoj skupštini UN glasa za rezoluciju o Siriji, onda morao da podnese ostavku.

"Takva instrukcija se smjela izdati samo ako su tri člana Predsjedništva BiH dogovorila stav. Postavlja se pitanje koje nije čisto politički stav: Kako se odgovara kada neko prekrši Ustav? Smatram da je ostavka prvi potez", rekao je Radmanović.

Stavovi iz FBiH različiti

Kada su u pitanju stavovi političkih partija u FBiH, svi se slažu u jednom da je za rezoluciju trebalo glasati, međutim kada je u pitanju način na koji je ona izglasana, stavovi se razilaze.

Mira Ljubijankić, potpredsjednica SDP-a, istakla je da je bolja deklaracija od rata, te se pita zar je važno u momentu kada treba zaustaviti katastrofu da li je instrukciju dao MIP ili Predsjedništvo BiH.

Sa druge strane, Šemsudin Mehmedović, potpredsjednik SDA, kazao je da je Lagumdžija odavno trebalo da podnese ostavku, jer je očigledno da državu vodi u propast, ali da to nije zbog rezolucije.

"Očigledno da se preko leđa BiH prelamaju interesi velikih sila, SAD i Rusije. Kada je u pitanju rezolucija o Siriji, Predsjedništvo BiH moralo je iznijeti kakav-takav stav", rekao je Mehmedović.

Veso Vegar, v.d. generalnog sekretara HDZ 1990, rekao je daPredsjedništvo BiH mora jednoglasno utvrditi prioritete vanjske politike.

Fehim Škaljić, predsjednik Glavnog odbora SBB BiH, kazao je da u odnosu na međunarodnu poziciju BiH postoji odgovornost političkih struktura i vlasti BiH da aktivno učestvuju pri institucijama međunarodne zajednice, te da budu u fokusu onoga što je opredjeljenje BiH.

"Glasanje u Generalnoj skupštini UN-a i davanje podrške rezoluciji bez usaglašenog stava Predsjedništva BiH vrlo je ozbiljna situacija, jer ako se tako nastavi, BiH i njena spoljna politika postaju besmislene", smatra Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose. On dodaje da se radi o nekoj vrsti "mini-državnog udara", te da je bilo dovoljno vremena da se sprovedu sve potrebne procedure i da Predsjedništvo BiH donese usaglašenu spoljnopolitičku odluku.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije