Glasanje za ukidanje naziva ulica u Mostaru s imenima ustaških zločinaca  

Glasanje za ukidanje naziva ulica u Mostaru s imenima ustaških zločinaca   
U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u srijedu bi trebalo biti održano glasanje u vezi sa spotnim nazivima ulica u Mostaru

 

Rječ je o ulicama koje nose imena ustaških zvaničnika fašističke NDH Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića.

Na 30. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poslanici su u okviru 15. tačke dnevnog reda glasali o inicijativi poslanika SDP BiH dr. Denisa Bećirovića koja je predviđala da nadležni organi Grada Mostara u najkraćem roku ukinu neprimjerene nazive ovih ulica u Mostaru.

Tom prilikom su poslanici HDZ-a, i SDS-a  su glasali protiv ove incijative. 

Kako je saopćio  SDP BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebao bi na s svojoj 31. sjednici u sriijedu uputiti jasnu poruku da je protiv afirmiranja protagonista i sljedbenika ustaške zločinačke politike, kao i da Mostar i Bosna i Hercegovina neće nikada odustati od antifašizma i antifašističkih vrijednosti.

 

 

Mile Budak je bio je hrvatski, političar, odvjetnik i jedan od ideologaustaškoga pokreta, ministar u vladi NDH i pisac. Bio je navodni autor zločinačkog plana o eliminaciji Srba s područja NDH koji je sažeo u poznatu izjavu trećinu pokrstiti, trećinu protjerati i trećinu pobiti. Poslije pada režima NDH 1945. jugoslavenske komunističke vlasti osudile su ga na smrt i pogubile.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije