Glasanje u Srebrenici je građanska dužnost

Radiosarajevo.ba
Glasanje u Srebrenici je građanska dužnost


Inicijativu Glasaću za Srebrenicu podržao je i predsjednik Naše stranke Dennis Gratz, prijavivši svoje mjesto prebivališta u ovoj opštini, kako bi mogao tamo glasati na lokalnim izborima.

Gratz u razgovoru za Radiosarajevo.ba ističe da je to njegova lična odluka i da ni na koji način ne obvezuje članstvo Stranke.

„Moja odluka proizilazi iz ličnog poriva i suosjećanja sa preživjelima genocida u Srebrenici. Jednostavno sam osjetio sam potrebu i obavezu da kao građanin ove države učinim nešto i odazovem se na poziv kampanje 'Glasat ću za Srebrenicu'“, kaže predsjednik Naše stranke. 

Članstvo stranke neće pozivati da učini isto, jer njegov čin nema veze „sa stranačkom pripadnošću već isključivo s ličnim osjećajem građanske dužnosti“.

Kako je Gratz na prošlim Lokalnim izborima bio kandidat za načelnika Opštine Centar, upitali smo ga da li se namjeravao kandidirati i ove godine, te da li je prijava u Srebrenici promijenila njegove političke planove.

„Općinski odbor Naše stranke odlučilo je kandidovati našu gradsku vijećnicu, Lejlu Somun-Krupaliju, za mjesto načelnice. Mislim da Lejlin izbor, kao i izbor drugih kandidatkinja za sarajevske općine, potvrđuje nastojanja Naše stranke da na izbore izađe sa kompetentnim, odgovornim i nekompromitiranim ljudima“, kaže Gratz.

Negatori genocida ne mogu upravljati Srebrenicom

Podsjetimo, promjenom Izbornog zakona, na lokalnim izborima u Srebrenici više ne mogu glasati svi građani koji su imali prebivalište u toj opštini prije rata, nego samo oni koji trenutno imaju prebivalište u Srebrenici.

Uslijedile su mlake reakcije političkih stranaka, ali i znatno snažniji pokret građana iz Srebrenice, predvođenih Emirom Suljagićem, i Ćamilom Durakovićem, nezavisnim kandidatom za načelnika Srebrenice.

Ideja i projekat su proistekli iz realne bojazni da bi pobjeda kandidata SNSD-a (čiji lider otvoreno negira genocid) na izborima imala višestruko negativne posljedice po život Bošnjaka u Srebrenici, ali i po položaj i budućnost Memorijalnog centra Potočari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije