Glasanje po proceduri vitalnog nacionalnog interesa

Radiosarajevo.ba
Glasanje po proceduri vitalnog nacionalnog interesa


Amir Zukić, predsjedavajući delegatskog kluba Bošnjaka u Domu naroda Federalnog paralmenta, izjavio je agenciji Fena da će dvije trećine delegata tog kluba tražiti na sutrašnjoj sjednici Doma naroda glasanje o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH po proceduri koja znači posezanje za zaštitom vitalnog nacionalnog interesa.

Zukić i istomišljenici protive se imenovanju Šahbaza Džihanovića za sudiju ovog suda iz reda bošnjačkog naroda.

"Najvitalniji interes jednog naroda je imenovanje objektivnih, kvalitetnih i sposobnih sudija", zaključuje Zukić.

Zukić odbacuje prigovore da protivnici Džihanovićevog imenovanja žele usporiti kadrovsko popunjavanje Ustavnog suda i blokirati procese u Federaciji jer je, kako dodaje on, pet godina dosad trajala opstrukcija, prvenstveno bivše predsjednice FBiH Borjane Krišto, koja je željela  predstavnika u Ustavnom sudu iz njene stranke i uskratila potpis za druge sudijske kandidate.

Odluka o imenovanju troje nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH, u kojoj su imena Šahbaza Džihanovića, Dragice Dragičević i Mladena Srdića, bit će sutra pred delegatima Doma naroda Federalnog parlamenta.

Odluku su potpisali predsjednik FederacijeŽivko Budmir i potpredsjednici Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo, ali zadnju riječ daje Dom naroda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije