Gjenero: Odluke Schmidta koriste BiH, građansko društvo može biti njegov saveznik

11
Radiosarajevo.ba
Gjenero: Odluke Schmidta koriste BiH, građansko društvo može biti njegov saveznik
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Davor Gjenero, ugledni hrvatski politolog i politički analitičar kaže u izjavi za Radiosarajevo.ba da visoki predstavnik za BiH Chridtian Schmidt svojim odlukama koristi Bosni i Hercegovini. 

Gjenero je to kazao povodom odluka koje trebaju donijeti pošteniji izborni proces u BiH.

"Koliko god bilo zamjerki na to što za razliku od svog prethodnika, diplomata Valentina Inzka, Visoki predstavnik Christian Schmidt lakše poseže za Bonskim ovlastima, čini se da svojim odlukama koristi Bosni i Hercegovini i obavlja pritisak upravo na one na koje će taj pritisak koji bi trebao dovesti do njihova odgovornijeg djelovanja, biti naročito važan u procesu pretpristupnih pregovora", smatra Gjenero.

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

Bosanskohercegovačke političke klase, veli Gjenero, nisu obavile jednu od svojih zadaća, a na to ništa drugo ne upozorava tako snažno, kao kad im je Schmidt njihovu neodgovornost stavio pod nos, i odlučio napraviti posao koji oni nisu.
 
"Novoprobuđeni 'suverenisti' će lamentirati o patronatu, o kolonijalizmu, o pritisku, ali je činjenica da se pritisak obavlja na one koji ne rade svoj posao. Šteta je, naravno, da Visoki predstavnik ima veću moć i da je njegov pritisak i vidljiviji i osjetniji, nego pritisak bosanskohercegovačkog građanskog društva na političku klasu, ali uz malo mudrosti Schmidt bi trebao potražiti saveznike upravo u toj sferi, kad je očito da iz u bosanskohercegovačkim političkim klasama zapravo nema", kazao Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije