Giselle Wilz: Prva žena na čelu štaba NATO-a u BiH (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Giselle Wilz: Prva žena na čelu štaba NATO-a u BiH (FOTO)
/ Foto: Radiosarajevo.ba

Giselle Wilz s činom brigadnom generala preuzela je danas dužnost komandanta Štaba NATO-a u Bosni i Hercegovini, kao prva žena na tom položaju.

Dosadašnji komandant Štaba NATO-a u BiH brigadni general Christopher Petty istakao je da mu je bila velika čast obavljati dužnost u BiH te pomagati Ministarstvu odbrane, Zajedničkom štabu Oružanih snaga i Ministarstvu sigurnosti pri  pokušajima da ostvare ciljeve u pogledu reformi odbrambenog i sigurnosnog sektora.

To je kazao na današnjoj ceremoniji u Kampu Butmir u Sarajevu gdje je predao dužnost novom komandantu Štaba NATO-a  Giselle Wilz.

Naglasio je da sada, kada zna puno više o izazovima koje predstoje BiH nego što je znao prije godinu dana - ostaje optimist da se reforma odbrane možda ne odvija toliko brzo koliko bismo željeli, ali gradi se korak po korak. Mišljenja je da su prošlogodišnji izbori u BiH stvorili povoljnije uvjete za promjene te da je aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) sada sigurno bliže nego prije godinu dana.

„Zauvijek ću biti bogatiji, jer sam upoznao mnoge ljude i ovu prekrasnu zemlju i sigurno ću se vratiti jednog dana“, rekao je Petty, javila je novinska agencija Fena.

Wilz je kazala da je svjesna da je BiH složeno okruženje sa stalnim izazovima, ali i da ti izazovi nisu nepremostvi i da se na njima već radi. Poručila je da se raduje nastavku saradnje s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš, načelnikom Zajedničkog štaba OSBiH Antom Jelečem i njihovim saradnicima, te nastavku rada NATO-a u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije