Genjac za Radiosarajevo.ba: HDZ nije zainteresiran da riješimo probleme u BiH

Amil Dučić
Genjac za Radiosarajevo.ba: HDZ nije zainteresiran da riješimo probleme u BiH
Fena / Halid Genjac
Parlamentarna skupština BiH u posljednje vrijeme je, zbog aktualnih odnosa u vlasti, razmatrala vrlo mali broj krupnijih zakona. To se dešava u vrlo važnom momentu za našu državu.

Rekao je to u intervjuu za Radiosarajevo.ba Halid Genjac, bošnjački delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Glavnog odbora SDA. Dom naroda će ponovo zasjedati 30. juna, no Genjac ne vidi nekog razloga da za optimizam.

"Zbog cijelog ovog političkog konteksta i specifičnih odnosa unutar Vijeća ministara BiH ali i u samoj PSBiH nismo imali prijedloge značajnijih zakona, odavno potrebnih za BiH. Pri tome najviše mislim na odnose političkih subjekata iz RS-a, koji se sada preslikavaju i na državni nivo. Tamo se već duže dešava takmičenje ko je veći zaštitnik RS-a, a zbog čega stradaju važni zakoni i reforme potrebne ovoj državi", rekao nam je Genjac.

Kao najdrastičniji primjer nesloge navodi set zakona o akcizama i o bankarskoj superviziji.

"Tome se u posljednje vrijeme pridružuje i HDZ u smislu nezainteresiranosti za rješavanje krupnih reformi,  pogotovo u FBiH, ali i na državnom nivou, ispostavljajući u prvi plan reforme Izbornog zakona po svojoj zamisli, a ako se to ne riješi sve ostalo je podložno blokiranju ili odlaganju. U svemu ovome krajnji motiv je okrenutost ka predstojećim općim izborima", kazao nam je Genjac.

Izborna kampanja je, kako je konstatirao on, počela već prije nekoliko mjeseci. što je, prema njemu, apsolutno prerano.

"Nažalost, to se dešava u vrijeme kada se BiH iz Bruxellesa šalju vrlo jasne poruke, ohrabrenja, kada joj je pružena ruka. To je vrijeme kada je zaista potrebno da se usvoje važne reforme da se ostvare pretpostavke za značajne infrastrukturne radove, te angažiraju velika kreditna sredstva. U vrijeme kada treba mnogo uraditi i odgovoriti na tu pruženu prijateljsku ruku značajnim reformama, nažalost ovdje smo okrenuti isključivo predstojećim izborima. Rezultat toga su vrlo oskudni reformski zahvati
i vrlo mali broj usvojenih zakona, te vrlo mršav odgovori na te poruke koje dolaze iz Bruxellesa", istaknuo je Genjac.

Kada je riječ o prijedlogu izbornog zakona HDZ-a, Genjac tvrdi da kompromis nije moguć.

"Ako imate isključivi stav koji krši i Ustav i europske konvencije o ljudskim pravima. Nemoguće je tako napraviti kompromis. Svakako oko presude po apelaciji Bože Ljubića ima dosta kontroverzi. Ta presuda traži odgovarajuću proporciju i to nije sporno. I treba da se izbor delegata po kantonima vrši u skladu s odgovarajućom proporcijom", kaže on.

Podvlači da u FBiH postoji  izričita norma koja kaže da se iz svakog kantona bira po jedan predstavnik konstitutivnog naroda u Dom naroda ako takvog ima u skupštini kantona.

"HDZ čita presudu na način da ako nekog naroda u jednom kantonu nije dovoljno onda taj narod ne bi trebao biti ni predstavljen u Domu naroda. Ako se to stanovište primijeni odmah se dolazi u sukob s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i drugim međunarodnim aktima koji su našem Ustavu nadređeni. Na taj način Hrvati iz Sarajeva ne bi bili predstavljeni u Domu naroda, Bošnjaci iz Livanjskog ili Posavskog također. Naravno, to je neprihvatljivo", ističe on.

Genjac podvlači da je kompromis samo moguć ako se krene dobronamjerno u provođenje presude Ustavnog suda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije