"Generation Change": Inspirativna priča o prijateljstvu i saradnji među studentima u BiH

0
Radiosarajevo.ba
"Generation Change": Inspirativna priča o prijateljstvu i saradnji među studentima u BiH
Foto: Facebook / Studenti iz BiH

U vrijeme kada studenti iz BiH dospijevaju u vijesti iz pogrešnih razloga, važno je naglasiti da mladi u Bosni i Hercegovini mogu biti dio i pozitivnih priča koje pokazuju moć saradnje, te talenta i inovativnih ideja kojih su mladi u ovoj državi prepuni.

U okviru projekta "Generation Change" Evropske unije, 40 studenata sa deset fakulteta osam bosanskohercegovačkih javnih univerziteta u maju je učestvovalo u Media Boot Campu.

Bili su podijeljeni u pet timova, koji su zajedno radili na idejama i scenarijima koje su profesionalci sada pretvorili u pet video.

Denis Bećirović nastavlja diplomatsku ofanzivu: Evo gdje putuje sada

Denis Bećirović nastavlja diplomatsku ofanzivu: Evo gdje putuje sada

Svaki od njih sadrži priču o Bosni i Hercegovini. Svaki predstavlja određenu temu, s naglaskom na kreativna rješenja i nove perspektive kojima se mladi Bosanci i Hercegovci nadaju doprinijeti Evropskoj uniji.

Jedan video odabrao je naglasiti privlačnost Bosne i Hercegovine digitalnim nomadima. Sljedeći je odlučio naglasiti poduzetništvo mladih ove zemlje. Kultura i mladi umjetnici u zemlji tema su još jednog od videa, dok su jedinstvene kulturne tradicije Bosne i Hercegovine tema drugog. Snaga aktivizma mladih tema je zadnjeg video uratka.

Za ove video uratke je moguće glasati online, putem društvenih mreža EU u BiH. Tim koji je radio na videu s najviše glasova osvaja putovanje u glavni grad Evropske unije, Brisel.

Na Zeničkom univerzitetu raste broj upisanih studenata, ovo su najtraženiji fakulteti

Na Zeničkom univerzitetu raste broj upisanih studenata, ovo su najtraženiji fakulteti

Studenti koji su radili na ovim videima odabrani su nakon niza aktivnih diskusija u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Bihaću i u Banjoj Luci, u kojima su od februara do aprila ove godine učestvovali zajedno sa šefom Delegacije EU/ Specijalnim predstavnikom EU u BiH, ambasadorom Johannom Sattlerom, ambasadorima država članica EU, ekspertima i mladim aktivistima.

40 studenata iz cijele BiH okupilo se prošle sedmice u Sarajevu na #MediaBootCamp, koji je i opravdao svoje ime okupivši...

Posted by Evropska unija u Bosni i Hercegovini on Monday, May 15, 2023

Udruživanjem svojih zajedničkih ideja, timovi su kreirali kampanju koja obuhvata inovativne ideje i izvanredni potencijal ove zemlje i njenih mladih.

Njihove inovativne ideje, kombinirane s bogatom kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama zemlje, predstavljaju istinsko dobro Bosne i Hercegovine, piše Europa.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije