General Christopher J. Petty: Nadam se da će NATO ove godine aktivirati MAP za BiH

Radiosarajevo.ba
General Christopher J. Petty: Nadam se da će NATO ove godine aktivirati MAP za BiH

Zapovjednik NATO štaba Sarajevo, general Christopher J. Petty izjavio je danas kako se nada da će u ovoj godini biti aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) BiH u NATO-u, s obzirom na to da se postiže određeni napredak.

"Događaju se određeni pomaci pa se nadam da će biti odblokirano pitanje uknjiženja vojne imovine i da će stvari u BiH krenuti naprijed", kazao je novinarima general Petty, koji je u Travniku sudjelovao na predavanju "Promocija olimpijskih vrijednosti kao što su: prijateljstvo, respekt i izvrsnost".

Iako je konačni cilj članstvo u NATO-u, Petty je ukazao na činjenicu da je najveća vrijednost u samom procesu pristupanja, jer on podrazumijeva stvaranje transparentnosti, odgovornosti i sposobnosti Oružanih snaga.

"Sa MAP-om se otvara i više pitanja koja nisu vezana samo za vojsku. Trenutno nije pitanje želi li BiH biti članica NATO-a, nego vjeruje li u proces pristupanja i želi li povećati transparentnost i odgovornost", naglasio je.

Zapovjednik NATO štaba Sarajevo pohvalio je Oružane snage BiH, naglašavajući da svakim danom postaju sve sposobnije te BiH na njih treba biti ponosna.

O temeljnim olimpijskim vrijednostima danas je u Travniku govorio, među ostalima, Bojan Železnik iz Olimpijskog komiteta (OK) BiH, koji je ukazao na važnost očuvanja prijateljstva, poštovanja i izvrsnosti, kako u sportu, tako i u svim sferama života.

Predavanje "Promocija olimpijskih vrijednosti", održano je u Travniku u okviru posjete predstavnika NATO-a i i bh. Olimpijskog komiteta Edukacijskom fakultetu i Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije