Gdje je Sara i još 35 beba rođenih u UKC-u Banja Luka: 'Neko je uklonio ljudska bića'

4
Radiosarajevo.ba
Gdje je Sara i još 35 beba rođenih u UKC-u Banja Luka: 'Neko je uklonio ljudska bića'
AA / UKC RS / Ilustracija

Nakon emitovanja filma Gdje je Sara u kojem su Aleksandra Blagojević i Miloš Kuprešanin iznijeli šokantne detalje o nestanku njihove kćerke Sare, otvorena je Pandorina kutija. S istim pitanje 'Gdje je?' javilo se još 35 porodica koje ne znaju gdje su im sahranjene bebe rođene na UKC-u Banja Luka.

Slučaj "Gdje je Sara" otvorio je Pandorinu kutiju. Aleksandra i Miloš iz Banja Luke 2018. godine dobili su kćerku Saru, za koju su ljekari na Univerzitetskom kliničkom centru RS-a nakon nekoliko dana rekli da je umrla, a potom je, navodno, i sahranili. Niko ne zna gdje, jer nakon ekshumacije koju su zahtjevali roditelji, utvrđeno je da njihova beba nije sahranjena tamo gdje je rečeno da jeste. Ova priča uznemirila je javnost, a još više šokira činjenica da se Aleksandrinom i Miloševom advokatu Draganu Tolimiru javilo još 35 porodica s istom pričom.

"Kad je taj film prikazan, javio se veliki broj osoba koje su doživjele sličnu sudbinu i koje žele da znaju šta se desilo s njihovom djecom. Imaju pravo da znaju. Ovo su djeca koja su živa rođena. Ovdje je neko učinio ono što je najstrašnije - uklonio je ljudska bića", ističe Tolimir.

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Gdje je Sara i da li je živa ili ne - pitanje je koje godinama muči Aleksandru i Miloša. U grobu gdje im je rečeno da je sahranjena njihova kćerka pronašli su rukavicu na boci koka-kole i četiri kosti, piše Federalna.

"Ne znamo je li živa ili je umrla, ali ako je umrla - gdje je tijelo? Ako je živa, a nadam se da jeste, nadam se da će institucije uraditi svoj posao. Sada imaju sve gotovo. Što se tiče papirologije, pribavili smo je", priča Aleksandra.

Roditelji godinama bezuspješno traže grob svog djeteta: Pogledajte dokumentarni film 'Gdje je Sara?'

Roditelji godinama bezuspješno traže grob svog djeteta: Pogledajte dokumentarni film 'Gdje je Sara?'

Iz banjalučkog Gradskog groblja u saopštenju su potvrdili da su 11. septembra 2018. godine iz UKC-a preuzeli tijelo novorođenčeta, te da ih tada niko od porodice nije kontaktirao i da je sahrana obavljena 8. oktobra. Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković (PDP) podsjeća da je nedavno došlo do smjene rukovodstva u tom preduzeću. Roditeljima, kaže, stoji na raspolaganju.

"Što se tiče samog groblja, imamo tamo još sumnji u mnoge stvari. Naravno da groblje treba da vodi detalju evidenciju o svemu što je u nadležnosti samog preduzeća. Posegnućemo za dokumentacijom. Uprava preduzeća biće maksimalno na raspolaganju", poručuje Stanivuković.

U Okružnom javnom tužilaštvu formirali su predmet i to je sve što su nam rekli. U UKC-u muk. Odgovora na naša pitanja nema. Ranije su medijima poslali saopštenje u kojem, između, ostalog navode da je film tendenciozan. Odgovornost ne preuzimaju. Ni oni ni druge institucije. Dok se loptica prebacuje s jednih na druge, ostaje pitanje bez odgovora – gdje je Sara i gdje su druge banjalučke bebe? Ali i koga štiti sistem?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije