Ganićev pravni tim priprema materijale koji će dokazati njegovu nevinost

Radiosarajevo.ba
Ganićev pravni tim priprema materijale koji će dokazati njegovu nevinost

(fotoservis) Osvježeno u 18,00

Damir Arnaut, član bh. pravnog tima koji u Londonu zastupa ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, uhapšenog u ponedjeljak na londonskom aerodromu Heathrow, u subotu je hitno doputovao u Sarajevo "kako bi koordinirao određene aktivnosti i pripremio materijale koji će dokazati da Ganić nije umiješan u ratne zločine za koje ga sumnjiči srbijansko tužilaštvo".

"U London ću se najvjerovatnije vratiti naredne sedmice. Sve zavisi gdje sam potreban u datom trenutku, a jučer su mi advokati predlagali da dođem u Sarajevo", kazao je Arnaut u izjavi za Fenu.

On je rekao da ne raspolaže informacijom koju su objavili neki mediji, a to je da bi tokom dana u londonski sud trebao stići materijal koji je Srbija pripremila kao dokaz u slučaju "Dobrovoljačka", na osnovu kojeg je od britanskih vlasti i tražila hapšenje Ganića.

Arnaut je pojasnio da po engleskom zakonodavstvu ne postoji mogućnost da Ganić bude po bilo kakvom hitnom postupku izručen Srbiji.

"Ukoliko bi slučajno započo proces isporučivanja onda bi to bio jedan 'grub proces', a ja se nadam da će sud u Londonu odbaciti srbijanski zahtjev kao neosnovan. Međutim, ukoliko taj proces počne on će trajati i tu će biti dokazivanja, a Ganić ne bi mogao biti hitno isporučen", kazao je Arnaut.

U londonskom sudu, kako najavljuju neke novinske agencije, za 9. mart zakazano je ročište na kojem će se odlučivati o validnosti i opravdanosti zahtjeva Srbije, odnosno naloga na osnovu kojeg je Ganić uhapšen.

Srbija pripremila dokaze u slučaju Ganić

Srbija je pripremila dokaze kojima raspolaže u slučaju "Dobrovoljačka". Na osnovu njih je od britanskih vlasti tražila hapšenje bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića i danas će ih navodno predati sudu u Londonu.

Viši sud odlučio: Ejup Ganić u pritvoru do 11. marta

Srbija je pripremila dokumentaciju koju bi već danas mogla poslati u londonski sud. Radi se o oko 600 stranica dokaza u vezi sa slučajem "Dobrovoljačka", kaže sekretar srbijanskog ministarstva pravde Slobodan Homen.

"Radi se o više od 600 strana koje je trebalo prevesti na engleski jezik i sada je taj posao okončan", kazao je on. Nadležni u Srbiji istovremeno istražuju da li Ejup Ganić pored bosanskohercegovačkog još uvijek ima i srbijansko državljanstvo, dodaje Homen.

"Postupak je u toku i ukoliko je naš državljanin to bi samo olakšalo situaciju", rekao je Homen. Član bh. pravnog tima koji u Londonu zastupa dr. Ganića, Damir Arnaut, razočaran je odlukom Suda da da dodatno vrijeme Srbiji za dostavljanje dokaza.

Haški tribunal preporučio povlačenje potjernica

Izrazio je bojazan da bi Srbija mogla dostaviti lažne dokaze, što je potkrijepio i mišljenjem Haškog tribunala koji je preporučio obustavu interpolovih potjernica u slučaju "Dobrovoljačka". Arnaut kaže da bi sve eventualne dokaze trebalo dostaviti i bh. timu, kako bi se moglo odgovoriti na eventualne neistine koje bi Srbija mogla plasirati.

Vlasti Srbije smatraju da je Ejup Ganić, kao član ratnog Predsjedništva RBiH, odgovoran za smrt vojnika JNA koji su poginuli u okršaju u ulici Dobrovoljačka u Sarajevu početkom rata u BiH.

Chris Brayant pojasnio pojedinosti u vezi sa hapšenjem Ejupa Ganića

Pred zakonom je svaka osoba jednaka, bez obzira na njihovu nacionalnost ili značaj, a krivični sistem pravosuđa Velike Britanije u potpunosti je nezavisan od vlade ili političkog utjecaja. Ovo je u petak kazao ministar za Evropu pri Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije Chris Bryant, osvrnuvši se na niz primjedbi upućenih britanskoj vladi vezano za pritvor Ejupa Ganića, koji je u ponedjeljak uhapšen na londonskom aerodromu Heathrow.

"Velika Britanija izrazito ozbiljno shvata svoje obaveze prema stranim državljanima u pritvoru. Po hitnom postupku i detaljno razmotrili smo primjedbe, te mogu potvrditi da je ambasadorica BiH Jadranka Negodić bila s Ganićem tokom hapšenja", dodao je Brayant.

Ganić je u zatvor Wandsworth stigao u ponedjeljak navečer nakon što je vrijeme za posjete zatvoru završeno.

Prva konzularna posjeta Ganiću je dogovorena za srijedu, u 18.15. Međutim, zbog kašnjenja u dolasku u zatvor zvaničnika Ambasade, posjeta nije bila moguća u skladu s pravilima zatvora, pojašnjava Brayant događaje vezane za hapšenje Ganića.

"Termin za posjetu je odmah ponovo dogovoren, te se posjeta dogodila u četvrtak ujutro. Sin i kćerka su Ganića posjetili u četvrtak, a naredna posjeta porodice je zakazana za nedjelju", ističe Brayant.

Napomenuo je da je prvo saslušanje za puštanje uz kauciju Ejupa Ganića održano 3. marta. Saslušanje po žalbi na prvu odluku o puštanju uz kauciju održano je pred Višim sudom u petak ujutro, ali je odgođeno.

"Nastavljamo razmatrati dalje stavke vezane za navode o pristupu zvaničnika Ambasade i advokata Ganiću. Ozbiljno pristupamo s ovim navodima i u tome blisko sarađujemo s bosanskim vlastima, dodaje se u izjavi ministra za Evropu pri MVP-a Velike Birtanije."

Pojasnio je da ne može dovoljno naglasiti činjenicu da hapšenje Ganića ni u kom slučaju ne predstavlja diplomatsku ili političku izjavu britanske vlade niti bilo koji stav britanske vlade o događajima u prošlosti na zapadnom Balkanu.

Pravosudni organi, koji su u potpunosti nezavisni od Vlade, provode svoje nezavisne pravne aktivnosti u skladu sa zakonom, pojašnjava Brayant.

"Velika Britanija cijeni svoje odnose s BiH te podržava njena nastojanja ka budućem članstvu u EU. Ove sedmice raspravljalo se o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH s jednoglasnom podrškom u Odboru, a ja sam vodio tu raspravu", rečeno je u izjavi Chisa Brayanta koju je Feni dostavila britanska ambasada u BiH.

Londonska policija privela je u ponedjeljak člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića na osnovu zahtjeva za izručenje iz Srbije.

Srbijansko tužilaštvo Ganića sumnjiči za navodnu umiješanost u ratne zločine u vezi sa slučajem u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu maja 1992., a njegovo hapšenje izazvalo je brojne reakcije u BiH.

Pročitajte sve o slučaju Ganić

dw-world.de/fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije