Ganić uz kauciju pušten na slobodu

Radiosarajevo.ba
Ganić uz kauciju pušten na slobodu
(Foto: Fotoservis)

Viši sud u Londonu danas je oslobodio, uz kauciju, iz pritvora nekadašnjeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića.

Pročitajte sve o 'slučaju Ganić'

Sredstva za kauciju, koja iznosi 200.000 funti (preko 400.000 KM) prikupili su članovi porodice Ejupa Ganića, uz pomoć Sanele Jenkins, humanitarne aktivistice porijeklom iz BiH, koja je udata za bogatog engleskog bankara. Sud je sedam dana ranije odbio zahtjev za puštanje na slobodu uz kauciju.

Ganić će morati u Londonu da ostane najmanje do 14. aprila, kada bi trebalo biti održano ročište na kome Srbija treba da izloži cijeli slučaj zbog kog traži izručenje.

Sudska procedura je takva da on mora biti pušten u naredna 24 sata, ali Emina Ganić, kćerka Ejupa Ganića, najavljuje da će pokušati ekspeditirati proces i uvjerena je da će se njen otac već danas naći izvan zatvorskih zidina i da će biti sa članovima svoje porodice i tima odbrane.

Srbija je Velikoj Britaniji uputila molbu, kao i dokumentaciju na osnovu koje bi Ganić trebalo da bude izručen Višem sudu u Beogradu, koji protiv njega vodi krivični postupak.

Pored toga, ranije je i Bosna i Hercegovina uputila zahtjev i dokumentaciju za izručenje Ejupa Ganića, jer se i u Tužilaštvu BiH vodi postupak za slučaj „Dobrovoljačka“, zbog kojeg se Ganić i tereti.

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen rekao je da Srbija raspolaže čvrstim dokazima o učešću Ganića u napadu na kolonu JNA u Sarajevu, 1992. Godine, prenosi Srna.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić, doputovao je sinoć u London, gdje će se danas susresti sa Ganićem, potvrdio je Silajdžićev savjetnik za ustavna i pravna pitanja Damir Arnaut.

Planirano je da se Silajdžić danas sastane i sa ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Davidom Millibandom, kao i s bivšim visokim predstavnikom u BiH Paddyijem Ashdownom.

Silajdžić se danas sastaje sa Ejupom Ganićem

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije