Ganić u petak pred Višim sudom Velike Britanije

Radiosarajevo.ba
Ganić u petak pred Višim sudom Velike Britanije

Nakon tri dana izolacije u pritvoru londonskog suda, bivšem članu Predsjedništva BiH Ejupu Ganiću konačno je odobren susret s ambasadoricom BiH Jadrankom Negodić, te sa sinom i kćerkom.

Pročitajte sve o 'slučaju Ganić'

Zdravstveno stanje odlično

Susretu Ganića, koji je pritvoren zbog zahtjeva Srbije za izručenje na osnovu slučaja „Dobrovoljačka“, prisustvovao je i Damir Arnaut, savjetnik za pravna pitanja Harisa Silajdžića.

„Zdravstveno stanje Ejupa Ganića je odlično, raspoložen je i ohrabren podrškom o kojoj smo ga obavijestili“, kazao je Arnaut, navodeći da mu je bilo posebno drago čuti da su njegovi studenti organizirali skup podrške i da je javnost u BiH ogorčena dešavanjima vezanim za njegovo hapšenje, prenosi Fena.

Ganić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je i javno mnijenje Velike Britanije veoma kritički raspoloženo spram vlasti te zemlje te da su sva ta dešavanja okarakterizirana kao politički pritisak Srbije na BiH.

Ganić je obaviješten i tome da su bivši visoki predstavnik u BiH Pady Ashdown i nekoliko članova britanskog parlamenta već protestirali kod vlade Velike Britanije u vezi s ovim slučajem.

Emina Ganić: Nisu mu dozvoljeni ni olovka ni papir

„Jutros smo napokon uspjeli da se vidimo s njim, nakon što tri dana nikakvih kontakata on nije imao. Sutra (petak, op. a.) u 10 sati imamo novo saslušanje pred Višim sudom Velike Britanije, gdje ćemo ga napokon izvući iz ovog ilegalnog pritvora u kojem se on trenutno nalazi i nadamo se da ćemo napokon početi da vidimo neku logiku ovog cijelog sistema“, kazala je u četvrtak Emina Ganić za Birn Justice Report.

Sud u Westminsteru odbio je da prihvati prijedlog za puštanje Ejupa Ganića iz pritvora iako je ponuđena kaucija od 200.000 funti.

„Naše najgore sumnje jesu potvrđene koje se tiču njegovog tretmana unutar zatvora. Ali moj otac je apsolutno dobro, apsolutno se osjeća snažno, apsolutno se osjeća sposobno. Nije mu bilo dozvoljeno da ima bilo šta sa sobom, čak ni olovku i papir. On je uspio od nekog zatvorenika da dobije olovku – iskoristio je neke papire koje je imao uz sebe, okrenuo ih sa druge strane i već počeo da piše svoju odbranu, kao instrukcije kada se napokon vidi sa nekim“, kazala je Emina Ganić.

Ganić je još dodala da je njen otac „savršeno spreman na sve što je ispred njega“, te da je „duboko je ganut podrškom“ koju je dobio iz BiH.

U utorak novo ročište


Arnaut navodi, da je Ganić, također, ohrabren i dokazima koje je advokatski tim prikupio i koji jasno pokazuju da je Haški tribunal već odlučio da u slučaju, koji mu vlasti Srbije stavljaju na teret, nema elemenata krivične odgovornosti.

Po njegovim riječima, uložena je žalba na odluku suda u Londonu koji nije odobrio puštanje Ganića iz pritvora uz kauciju, a 9. marta trebalo bi biti održano ročište na kojem bi se odlučivalo o meritumu, odnosno opravdanosti i validnosti zahtjeva Srbije po kojem je Ganić uhapšen u nedjelju na londonskom aerodromu Haetrowu.

Inače, sud u Londonu u srijedu nije odobrio privremeno puštanje na slobodu uz kauciju bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, obrazloživši svoju odluku time da se radi o optužbama za ozbiljno i teško krivično djelo, prenosi Fena.

Vezano:
Sarajevo: U petak protest podrške Ejupu Ganiću
Alkalaj razgovarao sa ambasadorom Velike Britanije o statusu Ejupa Ganića

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije