Ganić se prvi put sastao s advokatima

Radiosarajevo.ba
Ganić se prvi put sastao s advokatima
Sutra odluka o opravdanosti zahtjeva za izručenje (Foto: Fotoservis)

Ejup Ganić, član ratnog Predsjedništva BiH koji je već sedam dana u pritvoru u Londnu, danas se prvi put sastao sa svojim advokatskim timom, javlja Federalna televizija.

Iako se očekivalo da će Srbija jučer dostaviti materijale potrebne za izručenje, to se još uvijek nije dogodilo, tako da je vrlo vjerovatno da će dokazi o ulozi Ejupa Ganića u slučaju "Dobrovoljačka" danas biti dostavljeni britanskom pravosuđu.

Pročitajte sve o slučaju 'Ganić'

Damir Arnaut, koji je inače savjetnik Harisa Silajdžića za ustavno-pravna pitanja, i koji koordinira aktivnosti u slučaju Ganić, hitno je u subout doputovao u Sarajevo "kako bi koordinirao određene aktivnosti i pripremio materijale koji će dokazati da Ganić nije umiješan u ratne zločine za koje ga sumnjiči srbijansko tužilaštvo".

Ganić je u prošli ponedjeljak uhapšen u Londonu na osnovu zahtjeva srbijanskog pravosuđa. Srbija Ganića, kao i još 18 državljana Bosne i Hercegovine, tereti za odgovornost u slučaju "Dobrovoljačka" od 3. maja 1992. godine. Istovremeno sa Srbijom, i Bosna i Hercegovina traži izručenje Ganića vezano za isti slučaj.

Sutra će biti održano ročište na kojem će se raspravljati o meritumu, odnosno opravdanosti zahtjeva za izračunje koji je uputila Republika Srbija. Ganić je četiri dana nakon pritvaranja bio u svojevrsnoj izolaciji, gdje mu nije bilo dozvoljeno sastajanje s advokatima i porodicom. U petak je Viši sud odbio pustiti Ganića na slobodu uz kauciju od 200.000 funti.
radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije