Ganić pušten iz pritvora uz kauciju

Radiosarajevo.ba
Ganić pušten iz pritvora uz kauciju

Osvježeno 11. 3. u 13:10

Viši sud u Londonu danas je oslobodio, uz kauciju, iz pritvora nekadašnjeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića. Sredstva za kauciju, koja iznosi 200.000 funti (preko 400.000 KM) prikupili su članovi porodice Ejupa Ganića, uz pomoć Sanele Jenkins, humanitarne aktivistice porijeklom iz BiH, koja je udata za bogatog engleskog bankara. Sud je sedam dana ranije odbio zahtjev za puštanje na slobodu uz kauciju.

Ganić će morati u Londonu da ostane najmanje do 14. aprila, kada bi trebalo biti održano ročište na kome Srbija treba da izloži cijeli slučaj zbog kog traži izručenje.

Dodik o Silajdžićevom odlasku u London
Silajdžić danas u posjeti Ejupu Ganiću
Haško tužilaštvo: Nema dovoljno dokaza za Ganićevu optužnicu
Pismo 38 parlamentaraca PSBiH Donjem domu Britanskog parlamenta
Belkić uručio pismo britanskom ambasadoru u BiH o slučaju Ganić
Ganić ostaje u pritvoru još najmanje dva dana
Srbija do kraja sedmice dostavlja dokumentaciju
Londonski sud o zahtjevu Srbije za Ganićevo izručenje
Ganićevi advokati: Imamo mnogo argumenata u svoju korist
Ganić se prvi put sastao s advokatima
Dodik o podršci Ejupu Ganiću
Arnaut: Ejup Ganić se još nije vidio sa advokatima
Viši sud odlučio: Ejup Ganić u pritvoru do 11. marta
Mirni protesti protiv hapšenja Ejupa Ganića

Srbija je Velikoj Britaniji uputila molbu, kao i dokumentaciju na osnovu koje bi Ganić trebalo da bude izručen Višem sudu u Beogradu, koji protiv njega vodi krivični postupak.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Heathrow u Londonu na osnovu zahtjeva srbijanskog tužilaštva za ratne zločine, a zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu, 3. maja 1992. godine.

Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića decembra 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Rješenjem o sprovođenju istrage, Ganiću se stavljaju na teret tri krivična djela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.

I Bosna i Hercegovina, čije Tužilaštvo vodi istragu u „slučaju Dobrovoljačka“, također je uputilo zahtjev za izručenje Ejupa Ganića. Glavni državni tužilac Milorad Barašin smatra da bi Bosna i Hercegovina mogla imati prednost u ovoj situaciji, zbog prakse da je pravno „jači onaj ko je prvi i brži“.

Ganić je u pritvoru u od 1. marta, a četiri dana nije mu bilo dozvoljeno sastajanje s advokatima i članovima porodice. Hapšenje Ganića izazvalo je novu krizu u susjedskim i diplomatskim odnosima Srbije sa Bosnom i Hercegovinom. Dok Srbija uporno traži izručenje Ganića, bosanskohercegovačke vlasti, kao i pravosuđe, kao glavni argument podvlače činjenicu da se u BiH vodi istraga o ovom slučaju.

Zanimljivo je da je na isti dan kada je uhapšen Ganić počelo i suđenje Radovanu Karadžiću u Haaškom tribunalu. Također, dva dana prije hapšenja Ganića, Srbija i BiH su potpisale Ugovor kojim se regulira izvršavanje kazni i vođenje slučaja i istraga koje se tiču obje zemlje. Ustanovljeno je ugovorom da prednost u vođenju postupka ima ona država koja ispunjava sljedeće uslove: počinilac ima prebivalište u toj državi, njen je državljanin i djelo je počinjeno na teritoriju te države.

Bosna i Hercegovina je ispunila sve kriterije po osnovu ovog Ugovora, ali to nije zasmetalo Srbiji da uputi zahtjev za izručenje, i to po osnovi Evropske konvencije o ekstradiciji, a ne na osnovu Interpolovih potjernica, jer su u one u junu prošle godine ukinute.

Ganić u petak pred Višim sudom Velike Britanije
Ko je ko u slučaju Ganić

Ganić u izolaciji – odnosi sa Srbijom ugroženi

Velika Britanija prekida "zloupotrebe britanskih sudova"

Danas protest podrške Ejupu Ganiću
Borba obitelji Ganić (VIDEO)
VIDEO: 2. maj '92. / Slučaj Ganić
Silajdžić i Komšić: Ganićevo hapšenje je dobro smišljena namjera
Alkalaj razgovarao sa ambasadorom Velike Britanije o statusu Ejupa Ganića
Silajdžićev kabinet razočaran odlukom britanskog suda
Borci: Nastavak agresije na BiH
U srijedu ročište o puštanju Ganića uz kauciju
Ejupu Ganiću određen pritvor do 29. marta
Jovan Divjak: Ne bojim se, namjeravam da putujem
Britanski mediji o hapšenju Ejupa Ganića
Ambasador Srbije u BiH: Mora se znati istina o Dobrovoljačkoj
Kontradikcije: Šta se Ejupu Ganiću zaista dogodilo na londonskom aerodromu
Srbija pripremila dokaze u slučaju Ganić

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije