Ganić ostaje u pritvoru još najmanje dva dana

Radiosarajevo.ba
 Ganić ostaje u pritvoru još najmanje dva dana


Pročitajte sve o slučaju Ganić


Ejup Ganić će najmanje do 25. marta ostati u Velikoj Britaniji. Naime, nakon prvog ročišta Okružni sud u Londonu dozvolio je odbrani da tog datuma iznese dokaze kojima želi utvrditi nelegalnost samog hapšenje člana Predsjedništa RBiH. Paralelno s ovim pred višom pravnom instancom proces se nastavlja u četvrtak.

Nakon jednoiposatne prezentacije činjenica londonski Okružni sud, koji je i izdao nalog za hapšenje Ejupa Ganića, odlučio je da odbrani dozvoli dokazivanje nelegalnosti samog hapšenja.

"Dovodimo u pitanje to da li postoje zloupotrebe procesa od strane Srbije, postoji li zloupotreba britanskih zakona o ekstradiciji i zloupotreba sudskih procedura Velike Britanije u samom pokretanju postupka protiv dr. Ganića", kazala je Emina Ganić.

Naredno ročište tim povodom i pred ovim sudom zakazano je za 25 mart.

U četvrtak Ejupa Ganića i njegov advokatski tim očekuje pojavljivanje pred Visokim sudom Velike Britanije, koji odlučuje o ekstradiciji na osnovu odluke o hapšenju spomenutog Okružnog suda, što zapravo nakon današnje odluke Okružnog suda stvara dva paralelana, ali istovremeno uzajamno uslovljena procesa.

"Paralelno se s jedne strane borimo za njegovo puštanje na slobodu, a s druge pokrećemo postupak o tome da li je uopšte trebao biti uhapšen", pojašnjava Emina.

Na ročištu u četvrtak Visoki sud će odlučivati o eventualnom puštanju na slobodu gospodina Ganića uz kauciju. Ujedno četvrtak je i zadnji rok da srbijanska strana dostavi dokazni materijal, što do ovog trenutka nije uradila.

Zahtjev za ekstradiciju je nelegalan

Advokatski tim dr. Ejupa Ganića je na ročištu održanom pred Westminster Magistrates sudom u Londonu ustvrdio kako smatra da je srbijanski zahtjev za hapšenje bio nelegalan jer se bazira na „zastarjeloj istrazi“, javio je BIRN – Justice Report.

Na ročištu za razmatranje validnosti zahtjeva Srbije za ekstradiciju, tim Odbrane je također ustvrdio kako je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prethodno odbio optužbe protiv Ganića.

Srbijanske vlasti nisu poslale predstavnika na ovo ročište, pa je slučaj vodio britanski tužilac.


Srbija: Zahtjev za izručenjem Ganića do kraja nedjelje


"Očekujem da ćemo u toku ove nedelje svu dokumentaciju pripremiti i uputiti Velikoj Britaniji", rekla je srpska ministrica pravde Snežana Malovič novinarima u Skupštini Srbije i dodala da je riječ o dokumentaciji od nekoliko stotina strana koja treba da bude prevedena i na engleski jezik, prenosi B92.

Malovićeva je rekla da britanski sud trenutno razmatra žalbu Ganića na odluku da mu se ne ukine pritvor.

Vezano:
Londonski sud o zahtjevu Srbije za Ganićevo izručenje
Pismo 38 parlamentaraca PSBiH Donjem domu Britanskog parlamenta
Belkić uručio pismo britanskom ambasadoru u BiH o slučaju Ganić

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije