Ganić demantira da je zadržan u Londonu zbog srbijanske potjernice

Radiosarajevo.ba
Ganić demantira da je zadržan u Londonu zbog srbijanske potjernice

Ejup Ganić i Stjepan Kljuić našli su se na potjernicama koje je pokrenuo Interpol Srbije, a koje su povučene prošle godine

Nekadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić demantirao je navode srbijanskih medija da je zadržan na aerodromu u Londonu. Naime, Ganić je za sarajevske medije kazao kako je čekao prtljag na aerodromu u Londonu te da je sve, zapravo, "orkestirano iz Beograda", javlja Federalna televizija.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović večeras je prokomentirao da je Ganić bio na jedan sat u aerodromskom odjeljenju za dodatne provjere, ali i da se nije desilo ništa ozbiljno.

"Ništa neobično za aerodrome. Sve je uredu i on će se vratiti nesmetano", dodao je ministar. Vijest da je Ejup Ganić zadržan na londonskom aerodromu objavili su srbijanski mediji, pozivajući se na izjavu tamošnjeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića.

"Logistički razlozi"

Nakon toga stigli su navodi o tome da je Ejup Ganić pušten s aerodroma. To je za B92 kazao Ministar Ivica Dačić, objašnjavajući da je Ganić pušten iz "logističkih razloga". Rekao je i da će srbijanski ured Interpola tražiti objašnjenje o puštanju.

Ministrica pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da je sudskim organima Velike Britanije upućen zahtjev za ekstradiciju Ejupa Ganića. MUP Srbije raspisao je početkom 2009., po nalogu istražnog sudije, potjernice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljujić, zbog navodnih napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992.

Silajdžić: Obustaviti istrage koje izjednačavaju odgovornost za zločine

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića stiglo je saopćenje u kome se oštro osuđuju izjave ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića i srbijanskog tužioca Vladimira Vukčevića da je Ganić zadržan na londonskom aerodromu na osnovu srbijanske potjernice.

"Ovi navodi su u potpunosti neistiniti i nanose ozbiljnu prijetnju dobrosusjedskim odnosima", kaže se u saopćenju.

Kako je saopćeno iz Silajdžićevog kabineta, Ganić se već nalazi u svom hotelu, a za sutra ima planiran niz aktivnosti vezanih za svoju posjetu.

Također, kabinet upozorava Srbiju da obustavi sve "politički motivisane istrage protiv bh. građana, a koje za cilj imaju izjednačavanje odgovornosti za zločine koje je mahom počinio Miloševićev režim u saradnji s vlastima Republike Srpske između 1992. i 1995. godine".
Vezano:
Ejup Ganić pušten sa aerodroma u Londonu

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije