Galić o drami u Bihaću: Na GP Maljevac traju pregovori, migranti blokirani u vozu

A. S.
Galić o drami u Bihaću:  Na GP Maljevac traju pregovori, migranti blokirani u vozu
Foto:N1 / U talgo vozu iz Sarajeva su blokirani migranti

Više od 200 migranata, među kojima se nalaze i žene i djeca, i dalje se nalazi na oko 100 metara od Graničnog prijelaza Maljevac, u blizini Velike Kladuše.

To je jutros za Radiosarajevo.ba potvrdila Snežana Galić, glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, koja je, zajedno s ostalim građanima Bihaća i okolice imala još jednu neprospavanu noć.

Više stotina migranata provest će noć u blizini GP Maljevac

Zabranjeni protesti građana u Bihaću, organizatorima 11.100 KM kazne

Stotine migranata na GP Maljevac: Zapalili vatru i napravili šatore

“Sreća je da u toku noći nije bilo incidenata. Mi pratimo situaciju na terenu, svakog sata dobijamo informacije, a posljednja je da su u toku pregovori s migrantima na GP Maljevac. Mi želimo da se oni vrate u Veliku Kladušu, a njhova želja je da se domognu Europske unije, prvo Hrvatske pa dalje”, dodala je Galić za naš portal.

Snežana Galić - undefined

Foto: N1: Snežana Galić

Kako nam je potvrdila Galić, u ovom trenutku je najzanimljivija situacija u Bihaću, gdje se u talgo vozu, koji je iza ponoći došao iz Sarajeva, još nalaze migranti na željezničkoj stanici.

“Policija im ne dozvoljava izlazak, jer je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izdao da migrantima onemogući kretanje u USK i prema našem kantonu. Trenutno je u toku sastanak operativne grupe za nadzor nad migrantskom krizom, pa ću tek za sat imati više informacija”, dodala je Galić, uz konstataciju da je na područje USK od januara ove godine ušlo 11.224 migranta koji su evidentirani.

Ona kaže da trenutno nije sigurna koliko migranata ima u Bihaću, Velikoj Kladuši i okolnim mjestima.

“U prvih 18 dana ih je stiglo 2.005. Broj se povećava iz sata u sat I trenutno imamo dvije krizne situacije. Prva je s talgom vozom, a druga na GP Maljevac. Problem na GP Izačić smo riješili i svi migrant su se  vratili u hotel Sedra”, kazala je galić za Radiosarajevo.ba, koja nam je potvrdila sa je jutros iz Bihaća vraćen autobus sa 44 migranta koji je stigao iz Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije