Galbraith: Ne treba nagraditi genocid kojim je stvorena RS

Radiosarajevo.ba
Galbraith: Ne treba nagraditi genocid kojim je stvorena RS

U svom reagiranju na nedavni javno objavljeni prijedlog bivšeg američkog ambasadora u Hrvatskoj i Srbiji Williama Montgomeryja, bivši američki ambasador u Hrvatskoj Peter W. Galbraith u pismu New York Timesu je izrazio neslaganje s Montgomeryjevim prijedlogom, istaknuvši da međunarodna zajednica nema interes u tome da nagradi genocid na kojem je stvorena Republika Srpska.

New York Times je 5. juna objavio članak u kojem Montgomery iznosi svoje mišljenje kako je proveo 15 godina promovirajući politiku kojoj je cilj očuvanje teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine, ali je nakon svih tih godina shvatio da je ta politika bila pogrešna. Montgomery se također založio za referendum i moguće otcjepljenje Republike Srpske od Federacije BiH, međutim Galbraith se tome oštro protivi iznoseći argument kako bi takva politika međunarodne zajednice prema Republici Srpskoj bila kontraproduktivna.

"Entitet bosanskih Srba počiva na zemlji koju sada zauzima zahvaljujući tome što njegovi ratni vođe počinili genocid nad Bošnjacima i Hrvatima s tog područja. Iako bi pomak prema neovisnosti bosanskih Srba mogao biti pravedan i voditi ka većoj stabilnosti, međunarodna zajednica ipak ima daleko veći interes u tome da ne nagradi genocid i druge grozne zločine", piše Galbraith.

Zaključio je kako bi provođenje referenduma o neovisnosti srpskog entiteta u BiH opravdao genocidnu politiku zbog koje će ratni lider i prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić uskoro odgovarati na sudu u Haagu.

Index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije