Inspektori FUZIP-a izvršili 16.798 inspekcijskih nadzora i izrekli 5.659 naloga

Fena
Inspektori FUZIP-a izvršili 16.798 inspekcijskih nadzora i izrekli 5.659 naloga

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da su inspektori te institucije u 2017. izvršili ukupno 16.798 inspekcijskih nadzora i izrekli 5.659 prekršajnih naloga u iznosu 7.516.485 KM.

Dodao je da je u prošloj godini izdato 2.289 rješenja o otklanjanju nedostataka, te 269 rješenja o zabrani rada (pečaćenje ugostiteljskih objekata, nedostatak sanitarne knjižice i zabrana prometovanja sadnim materijalom).

"Na osnovu naknada za vode, ceste, ambalažni otpad, zagađenje zraka za naplatu evidentirano je ukupno 10.182.897,54 KM, a izdate su i dvije prekršajne prijave s predloženim iznosom od 110.000 KM", naveo je Ajdinović.

Precizirao je da je u prekograničnom prometu roba izvršeno 128.360 inspekcijskih nadzora, izdato 2.339 fitocertifikata, uzeto 5.189 uzoraka, te 2.819 uzoraka za monitoring goriva i naplaćeno 6.704.776,50 KM za takse i naknade na graničnim prelazima i carinskim ispostavama u FBiH.

Ajdinović je istakao da je Uprava i u 2017., osim redovnih, vršila i pojačane inspekcijske nadzore s posebnim akcentom na suzbijanju sive ekonomije, te je u skoro svim oblastima rada zabilježen prebačaj u odnosu na planirane aktivnosti federalnih inspektora.

"Izvršena su 7.452 inspekcijska nadzora i 5.236 timskih nadzora, te 188 kontrolnih nadzora i izdato je 5.014 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu 6.427.214 KM. Naplaćeno je ukupno 1.003.398,44 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak i izrečene 983 upravne mjere od čega 714 rješenja o otklanjanju nedostataka i 269 mjera privremene zabrane rada", rekao je Ajdinović.

Naglasio je da je od 2.368 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da devet subjekata nadzora ne posjeduje fiskalni uređaj, 276 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge, a od 7.952 kontrolisana radnika zatečeno je 975 radnika "nacrno".

Ajdinović je kazao da su od 2017. inspekcijske aktivnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove u najvećoj mjeri usmjerene na intenzivnu borbu protiv sive ekonomije i suzbijanje njenih najprepoznatljivijih oblika - rad nacrno, neizdavanje fiskalnih računa i rad bez odobrenja nadležnog organa.

"Paralelno, drugi pojavni oblici sive ekonomije kontrolisani su putem resornih inspekcija u okviru suzbijanja nezakonitog rada fizičkih i pravnih osoba u raznim oblastima, kao i kvalitativne ispravnosti goriva, proizvodnje i prometa drvnih sortimenata, bespravnog prijevoza putnika i tereta, a kontrole su se obavljale na području svih kantona Federacije BiH", rekao je Ajdinović.

Istakao je da su inspekcijski nadzori u okviru sprečavanja sive ekonomije provođeni u koordinaciji s Poreznom upravom FBiH, te je već konstatovano da je sinhronizovano djelovanje dvije federalne uprave dovelo do značajnih rezultata na uvođenju reda u oblastima za koje su zadužene u cilju osiguravanja vladavine zakona - što je dovelo do povećavanja broja legalno zaposlenih i, na toj osnovi, rasta doprinosa za PIO/MIO, zdravstvo i osiguranje u slučaju nezaposlenosti.

"S obzirom na to da su takve pojave jasno prepoznate, Vlada FBiH radi na pripremi Akcionog plana za borbu protiv sive ekonomije, a u čijoj izradi Federalna uprava za inspekcijske poslove zauzima jednu od najvažnijih uloga, imajući u vidu da će se sama primjena navedenog Akcionog plana u najvećoj mjeri odnositi na kontrolne organe u Federaciji BiH", kazao je Ajdinović.

Pojasnio je da je riječ o nizu kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera usmjerenih na borbu protiv sive ekonomije i segmentarno raščlanjenih na resore, što je jedan od najozbiljnijih materijala s kojim će se Vlada FBiH suprotstaviti sivoj ekonomiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije