FUP reagovao na vijest o Vikićevom penzionisanju

Radiosarajevo.ba
FUP reagovao na vijest o Vikićevom penzionisanju

Federalna uprava policije danas se oglasila povodom informacije koju su objavili mediji u vezi s penzionisanjem Dragana Vikića, policijskog službenika u Federalnoj upravi policije, ističući da su objavljene informacije u cjelini netačne i pogrešno interpretirane.

Penzionisan Dragan Vikić

U cijelosti prenosimo reakciju FUP-a:

"S obzirom na informacije koje je objavila Federalna TV, kao i jedan broj tiskanih medija, u vezi s ''umirovljenjem'' Dragana Vikića, policijskog službenika u Federalnoj upravi policije, a imajući u vidu da su objavljene informacije u cjelini netočne i pogrešno interpretirane Federalna uprava policije, s ciljem istinitog informiranja javnosti o navedenom, objavljuje sljedeće:

Zakonom o policijskim službenicima regulirano je da policijskim službenicima FUP-a prestaje radni odnos s navršenih 40 godina mirovisnkog staža. Služba za pravne i kadrovske poslove FUP-a u svom redovnom radu utvrdila je da u toku ove godine pet policijskih službenika ispunjava taj uvjet za prestanak radnog odnosa, među kojima je i Dragan Vikić.

Sljedom toga, kadrovska služba je istima sačinila rješenja o prestanku radnog odnosa sa 31.12.2011. godine. Navedena zakonska odredba je obvezna i ne predviđa ikakve izuzetke, te je Federalna uprava policije postupila isključivo u okviru koji Zakon određuje.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač je, umjesto Dragana Vikića, za komandanta Specijalne policijske jedinice imenovao Ibru Bešliju, dosadašnjeg pomoćnika komandanta SPJ za operativne poslove, koji dužnost preuzima 01.01.2012. godine", stoji u reakciji Federalne uprave policije.

Potsjetimo još jednom, da je na 24. sjednici Federalne vlade održane 09. novembra, razmatran prijedlog mišljenja o pravima iz radnog odnosa policijskog službenika po Zahtjevu Dragana Vikića, glavnog inspektora u Federalnoj upravi policije, kada je i prihvaćeno mišljenje Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i konstatovano da nisu ispunjeni zakonski uslovi za njegovo obavezno penzionisanje.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije