FUP o Zoranu Čegaru: 'Pokrenuta interna istraga, stvara se pogrešna slika o policiji'

3
Radiosarajevo.ba
FUP o Zoranu Čegaru: 'Pokrenuta interna istraga, stvara se pogrešna slika o policiji'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Akcija Kolonija

Iz Federalne uprave policije oglasili su se povodom optužbi koje je su iznesene na račun njihovog visokopozicioniranog službenika Zorana Čegara.

Kao temeljni princip u svome radu, istakli su, baštine vladavinu prava, te da neće tolerisati bilo kakvo dokazano postupanje policijskih službenika čije ponašanje krši Zakon o policijskim službenicima Federacije BiH i drugi propisi.

Međutim, istovremeno ističu da poštujući temeljne principe presumpcije nevinosti i pravičnog postupka, poduzimaju mjere i radnje na provjeri pomenutih informacija koje su se pojavile u javnosti.

Udes na brzoj cesti na ulazu u Sarajevo

Udes na brzoj cesti na ulazu u Sarajevo

Aljoša Čampara podnosi zahtjev za smjenu Zorana Čegara

Aljoša Čampara podnosi zahtjev za smjenu Zorana Čegara

Između ostalog, obavještavaju javnost da je 'tragom medijske informacije, u kojoj je jedan visokopozicionirani policijski službenik dovođen u negativan kontekst i u vezu sa određenim inkriminisanim licima, već pokrenuta interna istraga protiv imenovanog policijskog službenika, a koja će, radi zaštite povjerenja građana u rad Federalne uprave policije, biti provedena u najkraćem mogućem roku'.

'Svakako, nakon provedene istrage, a u ovisnosti od njenih rezultata rukovodilac organa i disciplinska komisija će donijeti odluke zasnovane na principima vladavine prava i pozitivnopravnim propisama, a u skladu sa svojim nadležnostima.

Neovisno o činjenici što objava u medijima povodom koje se referiramo, zaokuplja interes javnosti, ne možemo da ne primjetimo da ista, kao i medijske objave kojima je u posljednje vrijeme Federalna uprava policije neosnovano targetirana kao izvor navodnog nezakonitog postupanja i stvara pogrešnu sliku o zakonitom radu Federalne uprave policije', navode iz FUP-a.

Dodaju da je FUP bio i ostao, garant vladavine prava, pravne i lične sigurnosti svih građana, te nezaobilazan faktor u borbi protiv najtežih oblika kriminaliteta, neovisno o tome o kome se u konačnici radilo.

Ranije danas je saopćeno kako će ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara predati vršiocu dužnosti Federalne uprave policije Ensadu Kormanu, zahtjev za suspenziju Zorana Čegara, načelnika uniformisane policije FUP-a.

Ova odluka uslijedila je nakon objave članaka Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) i dokumentarnog filma o kriminalim djelima koje je počinio Čegar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije