Proglašeno stanje elementarne nepogode: Kritična situacija nakon kiše

H. A.
Proglašeno stanje elementarne nepogode: Kritična situacija nakon kiše
Na osnovu dobivenih i obrađenih izvještaja iz kantonalnih operativnih centara civilne zaštite, MUP-a, BiHAMK-a i FHMZ-a, jutros je vodostaj rijeke Save je u laganom opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

U nedjelju u poslijepodnevnim satima općine Zenica, Žepče, Vareša i manje dijelove Breze zahvatilo je kratkotrajno nevrijeme popraćeno jakom olujnom kišom i gradom.

Kritična sela, selo Stupni Do, pristup putem onemogućen, zbog klizišta na više mjesta i put je uništen na više mjesta. U klizištu prema posljednjim informacijama kritično je i ugroženo oko sedam kuća i jedna štala je odnesena i uništena.

Prema selima Budoželje i Striježevo otežane su putne komunikacije a na pojedinim mjestima ima klizišta koje prijete putnim komunikacijama. Prema selima Ravne i Zubeta, također, otežana putna komunikacija zbog nanosa zemljanog materijala.

Na području općine Žepče uslijed jake kiše potpuno je prekinuta dionica lokalnog puta prema zaseoku Jastrebac u MZ Željezno polje, postoji alternativni pravac preko zaseoka Mjestova Ravan, uslijed klizišta i nanosa koje je voda donijela sa sobom.

Selo Šahmani potpuno je odsječeno, i to na mjestu puta gdje je i prije bilo klizište uzrokovano poplavama 2014. godine, velikom količinom vode u vidu bujice ranije sanirano klizište je uništilo, također na više mjesta je put podlokan i oštećen u vidu zemljanih nanosa. Radna mašina je na terenu i intenzivno se radi na sanaciji puteva.

Na području općine Vareš donesena je Odluka o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće dana 24. jula 2016. godine, nastale uslijed obilnih padavina koje su izazvale poplave i odron zemljišta.

U dijelu općine Olovo proglašeno je stanje prirodne i druge nesreće, a koje se odnosi na ulicu Krivajska, uzrokovano pojavom odrona.

Kanton Sarajevo

U općini Ilijaš, zbog jakog nevremena praćeno obilnim padavinama došlo je naglog povećanja vodostaja rijeke Ljubine i bujičnih voda i tom prilikom se rijeka Ljubina izlila iz svog korita na području Srednjeg, Moševića i Čevljanovića. Tom prilikom poplavljeno je oko deset objekata i došlo je do presijecanja putne komunikacije Donji Čevljanovići-Gajevi, te je ponovo pokrenuto klizište na lokalitetu Medojevića.

U večernjim satima održana je vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Ilijaš na čiji je prijedlog nadležni općinski organ proglasio stanje prirodne i druge nesreće na području MZ: Srednje i Ljubina i dijelova MZ Gajevi i Crna Rijeka zbog jakog nevremena.

U cilju koordinacije na poduzimanju neophodnih mjera zaštite i spašavanja na ugroženo područje je odmah izašao direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

Općinski štaba civilne zaštite je na ublaživanju i otklanjanju posljedica od jakog nevremena odmah angažirao mašine na raščišćavanju korita rijeke Ljubine i osposobljavanja putnih komunikacija. Oko 22:00 sata došlo je do postepene normalizacije stanja i povlačenja rijeke Ljubine u korito. Poslije povlačenja rijeke iza iste je ostalo mnogo blata, granja i smeća. Dio navedenih područja je ostao bez vode i električne energije.

Prema informacijama dobivenih jutros stanje se na ugroženom području Općine Ilijaš normalizira, uspostavljena je putna komunikacija Donji Čevljanovići-Gajevi. Ekipe Općinske službe civilne zaštite Ilijaš i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite se nalaze na terenu i poduzimaju neophodne mjere na otklanjanju posljedica od jakog nevremena.

Prema informacijama iz preostalih Općinskih operativnih centara nije bilo većih posljedica zbog kišnih padavina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije