FUCZ i partneri na Bjelašnici spašavali osobe zatrpane u lavini

Radiosarajevo.ba
FUCZ i partneri na Bjelašnici spašavali osobe zatrpane u lavini
Federalna uprava civilne zaštite, zajedno sa partnerskim organizacijama, danas je na lokaciji Stinji do na Bjelašnici izvela metodsko-pokaznu vježbu spašavanja iz lavine.

Vježba kojoj su prisustvovali studenti Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, te tri instruktora GSS-a KS-a u ulozi moderatora, zasnivala se na scenariju prema kojem su lavinu pokrenuli snowborderi, te da je jedan od njih zatrpan u snijegu.

Sa tri različite metode potrage i sa tri tima, pripadnici FUCZ-a ovom prilikom su pokazali apsolutnu spremnost u situacijama kakva je bila ova iz scenarija, te su sva tri tima uspjela da pronađu osobu zatrpanu u snijegu.

Cilj ovakvih vježbi je stručno osposobljavanje pripadnika FUCZ-a, sticanje praktičnih znanja i vještina, rukovanje opremom koja se koristi u ovakvim situacijama, prije svega, jačanje spremnosti pripadnika Civilne zaštite u brzom odgovoru te koordinacija svih učesnika.

Ovakve vrste nesreća obično se dešavaju u nepristupačnim predjelima, tako da treba znati kako vršiti evakuaciju i koja sredstva koristiti, zaključuje se u saopćenju FUCZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije