FTV: Pokrenuta istraga zbog pokušaja podmićivanja

Radiosarajevo.ba
FTV: Pokrenuta istraga zbog pokušaja podmićivanja

Protiv više osoba, među kojima su i osobe iz vrha SDP-a BiH, Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu zbog pokušaja uzimanja mita.

FTV neslužbeno da je riječ o Zlatku Lagumdžiji, predsjedniku SDP-a BiH, Damiru Hadžiću, potpredsjedniku SDP-a i načelniku Općine Novi Grad, i Huseinu Hasiboviću, direktoru građevinske firme "Butmir".

Odranije je poznato da je Federalna uprava policije podnijela krivičnu prijavu protiv načelnika Općine Novi Grad i potpredsjednika SDP-a Damira Hadžića i Huseina Hasibovića, direktora građevinske firme "Butmir", navodi FTV, te podsjeća da se oni sumnjiče da su od Nihada Imamovića tražili mito od 2,2 miliona maraka. Zauzvrat bi u korist Imamovića osigurali da Gradsko vijeće Sarajeva usvoji odluku o regulacijskom planu kojom bi bio omogućen nastavak gradnje poslovno-stambenog centra na lokalitetu Alipašin Most.

U izvještaju Federalne uprave policije stoji kako postoji osnov sumnje da je Hadžić, nakon što investitori nisu dali traženi novac, prekoračio granice službenih ovlasti i utjecao na neusvajanje izmjena Regulacijskoga plana. Time je, zaustavljajući investicije vrijedne oko 350 miliona maraka, oštetio općinski budžet za neutvrđen iznos, navodi FTV.

Tužilaštvo BiH je od Federalne uprave policije zatražilo provjeru i u vezi s navodima o ostavštini Adila Zulfikarpašića, gdje se, kako FTV neslužbeno doznaje, radi o istim osobama. Naime, provjeru su potaknuli medijski napisi o indicijama o nestanku više desetina miliona eura vrijedne ostavštine Adila Zulfikarpašića, koju je on namijenio svojoj zadužbini - Bošnjačkom institutu. Za provedbu svega što je Zulfikarpašić ostavio testamentom zadužen je Savjet protektora Bošnjačkog instituta. Slučajno ili ne, u tom su savjetu, među ostalima, Zlatko Lagumdžija i Zulfikarpašićev bliski rođak – spomenuti graditelj Husein Hasibović. A u Senat tog Instituta prošle jeseni imenovan je, među ostalim, Damir Hadžić, podsjeća FTV.

S obzirom da je informacija o istrazi protiv čelnika SDP-a objavljena u listu Dnevni Avaz u četvrtak, isti dan u popodnevnim satima Saopćenjem se oglasio SDP, naglasivši: "Jutrošnje objavljivanje u stranačkom biltenu Saveza za bolju budućnost BiH, Dnevnom Avazu, informacije da je Tužilaštvo BiH navodno
pokrenulo istragu protiv nekoliko dužnosnika SDP-a u vezi s predmetom ''ASA Holding'' je najblaže rečeno skandalozno.

Ovo i slična dešavanja u kojima pojedini stranački bilteni dobijaju navodne informacije iz tužilaštva prije nego se ta institucija uopšte i očitovala u javnosti mogu samo poljuljati povjerenje u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine."

U istom saopćenju navodi se i sljedeće: "Javnosti je poznato da su čelni ljudi SDP-a više puta pozivali nadležne da ispitaju porijeklo njihove imovine. Mi u SDP-u u potpunosti stojimo na raspolaganju svim institucijama koje rade na zaštiti pravnog poretka i očekujemo njihov potpuno profesionalni nastup, a ne da budu manipulisani od strane kriminalaca. Već smo navikli da budemo predmet montiranih procesa zbog kojih se na kraju stide oni koji su ih režirali. Zato smo i ovaj put potpuno uvjereni da će i u ovom slučaju, kao i kod afere državni udar, SDP izaći čvršći, jači, neokaljana ugleda."

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije