Freedom House: BiH djelimično slobodna zemlja

Radiosarajevo.ba
Freedom House: BiH djelimično slobodna zemlja

BiH je u grupi djelimično slobodnih zemalja, uprkos rastućoj zabrinutosti u vezi sa etničkim tenzijama, ocijenila je "Freedom House", organizacija za praćenje stanja ljudskih prava sa sjedištem u SAD, prenosi Srna.

Direktor za studije "Freedom House" Christopher Walker kaže da se mjesto koje BiH zauzima na listi nije promijenilo u 2009. godini unatoč kontinuiranih etničkih napetosti u zemlji:

"Za stanje u BiH smo zabrinuti, prije svega zbog nastavljanja nerješavanja i neprovođenja demokratskih reformi."

Isti je slučaj i sa Makedonijom, koja međutim, ide uzlaznom linijom, zahvaljujući uspješno ogranizovanim izborima i provedenim reformama.

"Freedom House" je u redovnom godišnjem izvještaj o stanju sloboda u svijetu svrstao Crnu Goru u grupu od 89 slobodnih zemalja.

"U Crnoj Gori se poboljšao rejting građanskih sloboda, što je dovelo do prelaska u grupu slobodnih zemalja. Tome su doprinijeli i uspješno organizovani izbori, kao i nastojanja države da usvoji i primijeni niz antikorupcionih zakona", rekao je Walker, a prenose crnogorski mediji.

Hrvatska i Srbija svrstane su među slobodne zemlje još prošle godine.

Ova organizacija zaključuje da su četvrtu godinu zaredom ljudi širom svijeta sve manje slobodni, što ujedno predstavlja najduži postojani pad u skoro 40 godina koliko ta organizacija prati situaciju u svijetu. Jedan od rijetkih regiona u kojem je nekoliko zemalja ostvarilo napredak jeste Balkan.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije