Franjo Topić: Ovo je presuda hrvatskom narodu

Radiosarajevo.ba
Franjo Topić: Ovo je presuda hrvatskom narodu


„Ovo je presuda Republici Hrvatskoj, ovo je presuda, treba jasno kazati, hrvatskom narodu i svima onima koji su željeli i stvarali Hrvatsku“, kazao je u otvorenom pismu predsjednik sarajevskog HKD Napredak, prof. dr. Franjo Topić.

U tekstu pisanom odmah nakon presude, kako napominje, on kaže da je presuda Haaškog tribunala Anti Gotovina i Mladenu Markaču, kojom je akcija „Oluja“ okarakterisana kao „udruženi zločinački poduhvat“, zapravo presuda čitavoj „oslobodilačkoj akciji“.

„Da je netko koji nema veze ni o čemu slušao predsjedavajućeg nizozemskog suca A. Orieja onda bi pomislio da se predsjednik Tuđman sastao na Brijunima s članovima Vlade i vojske jer je bio sklon ubijanju i da je htio poduzeti na čistu miru jednu vojnu operaciju, da uživa u spektaklu kao Neron u paljenju Rima. Koliko je sud nedodirljiv i koliko se vodio samo 'pravnim argumentima'. vidi se i po tome što je ključni argument za ovakove kazne bilo sudjelovanje na sastanku na Brijunima“, piše Topić.

Topić nadalje piše da je to dokaz da se zapravo krivica određuje po učešću na brijunskom sastanku, jer je Ivan Čermak oslobođen, a nije bio na Brijunima.

„Mala je utjeha što je prije osuđen šef Krajine Martić. U presudi nije uopće spomenut nijedan srpski zločin, nije spomenuto da su protjerali sve Hrvate, da su ubili brojne Hrvate i da su oni osnovali državu u državi. Nije data važnost činjenici da je Martić naredio iseljevanje Srba iz Krajine. Ova presuda legalizira tzv. Krajinu i očito žali za njom. Elementarna je logička, a onda i svaka druga činjenica pa i pravna, da ništa nema bez uzroka, pa tako ni Oluje i svega što se događalo oko nje, prije i poslije. Jest da se pravnici često ponašaju kao da je pravo i sud „autonomna krajina“ koja ima svoju logiku, svoja pravila, svoj poseban život. Ova presuda je plod onih koji su stalno pa i danas protivni nastanku hrvatske države i koji su još što više osporavali i osporavaju očito i danas hrvatskom narodu pravo na državu“, kaže u svom pismu Topić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije