Francuzi žele graditi dio koridora 5c

Radiosarajevo.ba
Francuzi žele graditi dio koridora 5c

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu sa ambasadorom Francuske u BiH Rolandom Gillesom
Bijedić je zahvalio ambasadoru na diplomatskim naporima koje Francuska već decenijama ulaže da bi olakšala Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Europskoj uniji, te je upoznao ambasadora o postignutoj dinamici izgradnje Koridora 5c.

Ambasador je napomenuo da su predstavnici francuske Vlade i privrede jako raspoloženi za ekonomsku i privrednu saradnju te je dogovoreno, u narednim mjesecima, inteziviranje dogovora i  mogućnosti za sastanak  francuskih i bosanskohercegovačkih kompanija u vezi sa angažmanom na autoputu na Koridoru 5c, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

„U protekle dvije godine izgrađeno je više autoceste nego u prethodnih petnaest godina i to je trend kakav se planira nastaviti. Prioritet Vlade Federacije BiH je da sve snage usmjeri ka izgradnji autoceste koja će omogućiti lakši protok ljudi i roba, a time i unaprijediti razvoj Bosne i Hercegovine.

Vlada Federacije će kroz aktivnosti Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i kroz ispunjavanje zakonskih preduslova učiniti sve da se francuski investitori i kompanije nađu na bosanskohercegovačkim gradilištima i budu jedan od partnera u ovoj značajnoj oblasti“, rekao je tokom susreta ministar Bijedić. 

Ambasador Francuske upoznao je ministra Bijedića o namjeri i želji francuskih kompanija da se uključe u izgradnju Y kraka autoputa na Koridoru 5c, odnosno dionice Žepče - Tuzla - Brčko - Orašje. Ministar Bijedić ponudio je ambasadoru kao najprihvatljiviji model za finansiranje koncesiju, koja će sigurno biti interesantna velikim kompanijama za koje se vjeruje da će u izgradnju uključiti i domaće podizvođače.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije