Fra Mile Babić: S novim papom dolazi vrijeme promjena

Radiosarajevo.ba
Fra Mile Babić: S novim papom dolazi vrijeme promjena

Fra Mile Babić, profesor Franjevačke teologije u Sarajevu smatra da s novim papom dolazi i vrijeme promjena, vrijeme reformi, doba veće jednakosti.

Za novog poglavara Rimokatoličke crkve, u srijedu, 13. marta, izabran je argentinski kardinal Jorge Maria Bergoglia. Odabrao je ime Franjo (sv. Franjo Asiški) – prvi je papa ovog imena, a sveti Franjo Asiški pokazivao je vanrednu samilost spram siromašnih i potlačenih, što, također, govori o novom kursu  Vatikana.

Fra Babić ovo objašnjava time što na mjestu pontifeksa prvi put imamo jezuita koji je, pritom, iz Latinske Amerike: „To je korak koji bi mogao voditi velikim promjenama. Naime, u Latinskoj Americi živi oko 50 posto katolika, a ipak je ovo dio planete koji predstavlja 'svijet siromašnih' pa je stoga za očekivati da će se novi papa boriti za socijalnu pravdu za sve.“

Sličnog je mišljenja i generalni tajnik Biskupske konferencije BiH monsinjor Ivo Tomašević, koji je u izjavi za novinsku agenciju Fena, izbor novog pape prokomentirao kao događaj koji je u pozitivnom ozračju doživljen u cijelom svijetu i ne samo među pripadnicima Katoličke crkve.

„Vjerujem da će se izborom Jorgea Marija Bergoglia, u Crkvi i svijetu čuti glas malenih, siromašnih ljudi“, rekao je monsinjor Tomašević, naglašavajući da je jučerašnji događaj na Trgu svetog Petra pokazao novog papu kao čovjeka bliskog drugom čovjeku. „Raduje me ovaj izbor. Osjetio sam da je u cijelom svijetu doživljen tako.“

Izborom argentinskog kardinala Jorge Maria Bergoglija za novog papu treba da dođe do "pročišćavanja“ unutar Katoličke crkve, odnosno Vatikana i određenih reformi koje su postale očigledan problem u toj crkvi, cijeni banjalučki profesor javnog mnijenja Mladen Mirosavljević.
 
Kod izbora novog pape interesantna je, navodi on za novinsku agenciju Fena, i činjenica da je to poslije 1.300 godina prvi papa koji nije s područja Evrope. Za Mirosavljevića je druga zanimljiva činjenica, osim one da je to poslije prethodnog pape, najstariji papa, i to da pripada redu jezita:

„Ako se ima u vidu kakav status imaju jezuiti unutar Katoličke crkve, to mi ukazuje da postoji tendencija da se za papu izabere neko ko će napraviti određene reforme, koje dosad nisu urađene unutar te crkve, a zbog kojih se sumnja da je prethodni papa odstupio sa svoje dužnosti, jer nije imao snage da napravi te reforme usljed svega što se nagomilalo unutar Vatikana, odnosno Katoličke crkve.“

Argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio izabran je za 266. papu. Ima 76 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije