Fra Ivo Marković: Čović je sramota hrvatskog naroda, ona proslava je zločin!

Radiosarajevo.ba
Fra Ivo Marković: Čović je sramota hrvatskog naroda, ona proslava je zločin!
Radiosarajevo.ba / Fra Ivo Marković

Fra Ivo Marković, profesor Franjevačke teologije u Sarajevu i ustrajni kritičar svakog nacionalizma u našem društvu, komentirao je za Radiosarajevo.ba današnje obilježavanje neustavnog dana RS.

Piše: Faruk Vele

'Dan RS, 9. januar, ne samo da nije ustavan, nego je duboko kriminalan i nemoralan, to je Dan političke tvorevine čiji su osnivači i politička i vojna vlast mahom osuđeni kao ratni zločinci pred Međunarodnim sudom u Hagu. Velikosrpski graditelji te genocidne tvorevine ne samo da su počinili genocid u Srebrenici, nego su sotonizacijom Albanaca, Bošnjaka i Hrvata bili pripremljeni počiniti genocid i nad svima njima, i počinili su ga koliko su mogli. Masovnim grobnicama posijali su svu BiH, Hrvatsku i Kosovo. Sve institucije RS baštine tu zločinačku tradiciju na kojoj su utemeljene", oštro je komentirao Marković

Prema njegovim riječima, "zločin je proslava te zločinačke tvorevine jer vrijeđa žrtve".

Osvrnuo se i na prisustvo Dragana Čovića i njegovih bliskih saradnika u Banjoj Luci.

"To je tragedija prije svega srpskog naroda koji i dalje trune u besmislu mržnje i zločina, umjesto da krene putem pokajanja i pomirenja. Svaki sudionik na toj proslavi je sudionik u zločinu, Dragan Čović je sramota hrvatskog naroda jer je ulaskom u moralnu tminu RS uvrijedio svakoga časnoga Hrvata, i mene osobno, a pogotovu Državu kojoj je bio predsjednik", zaključio je fra Ivo Marković u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije