FOTO: Užurbano traju pripreme za uništavanje aviobombe nađene u Bosanskoj Otoci

Radiosarajevo.ba
FOTO: Užurbano traju pripreme za uništavanje aviobombe nađene u Bosanskoj Otoci

I danas od ranih jutarnjih sati traju pripremni radovi na neutralizaciji i uništavanju neeksplodirane avionske bombe pronađene u naselju Bosanska Otoka u općini Bosanska Krupa, piše novinska agencija Patria.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Oružanih snaga BiH (OS BiH), u skladu s operativnim planom, započeli su s pripremom lokacije na kojoj će se izvršiti neutralizacija bombe.

Kako bi lokacija bila pripremljena moraju biti izvršeni obimni zaštitni radovi zbog maksimalnog smanjenja štete na okolnim objektima u slučaju detonacije bombe.

Zbog izgradnje zaštitnog bedema oko bombe i zaštite zidova najbliže kuće koji su okrenuti prema bombi, potrebno je složiti 54.000 vreća napunjenih pijeskom i oko bedema iskopati zaštitni rov dubine dva metra. Kako bi se vreće s pijeskom napunile na vrijeme pripadnici FUCZ i OSBiH radit će do kasno u noć.

Kako je rečeno na današnjem sastanku Štaba, u trenutku kada predstavnici Federalne uprave Civilne zaštite i Oružanih snaga BiH budu potpuno spremni za početak operacije deaktiviranja avionske bombe, oglasit će se sirena kao znak "opće opasnosti"zavijajućim tonom u trajanju od 100 sekundi.

U tom trenutku svi stanovnici koji se nalaze u krugu od 500 do 1.000 metara od mjesta gdje se nalazi bomba moraju biti u zatvorenim prostorima i udaljeni od staklenih površina. Po završetku operacije deaktiviranja ili uništavanja avionske bombe bit će dat znak za prestanak opasnosti i u tom trenutku prestaje obaveza zabrane kretanja u krugu od 1.000 metara i omogućava se povratak stanovništva u svoje domove.

Bomba će biti neutralizirana i uništena u nedjelju.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije